Ambasada Rusiei la Bucuresti a postat pe pagina oficiala un comunicat in care lanseaza amenintari dupa declaratiile ministrului apararii, Mihai Fifor, referitoare la ”rachetele balistice” de la Deveselu, desi oficialul roman a precizat, ulterior, ca a fost ”o greseala de intelegere”. ”Daca, ieri, unele parti din teritoriul Romaniei nu stiau ce inseamna sa fii sub bataia focului, astazi va trebui ca noi sa intreprindem anumite actiuni care sa ne asigure securitatea. Ca un raspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas”, se arata in comunicatul Ambasadei Rusiei postat pe pagina oficiala, care citeaza declaratiile facute in 2016 de Vladimir Putin despre baza de la Deveselu, potrivit g4media.ro.

Redam "Comentariul Ambasadei Rusiei privind caracterul armamentelor desfasurate in cadrul bazei americane antiracheta din Deveselu” (varianta originala, postata pe site-ul oficial)

”La Ambasada Rusiei cu oarecare surprindere este urmarita agitatia ce evolueaza in Romania in jurul anumitelor declaratii „inadecvate“ ale Ministrului apararii Mihai Fifor cu privire la asa-numitele sisteme defensive ale retelei globale de aparare antiracheta ale NATO-ului, care este de fapt retea americana, si este desfasurata in Deveselu.

Pare a fi ca debatele acute care se desfasoara in jurul acestei teme au o aroma apreciabila de politica interna. In acest sens: no comment – aceasta este o chestiune interna a Romaniei.

In esenta, pe problema caracterului lansatoarelor desfasurate pe pamantul romanesc si a rachetelor care sunt destinate pentru ele, nu am auzit nimic nou.

Spre regretul nostru profund, din pacate, la Bucuresti in continuare se prefera urmarirea unei “politici ale strutului”, inchizand ochii la principala, in aceasta privinta, circumstanta. Si anume: prezenta sistemelor antiracheta americane in Romania, in contextul sistemului „global“ de aparare antiracheta de-a lungul perimetrului frontierelor Federatiei Ruse nu doar incalca stabilitatea strategica la nivel planetar, care, de mai mult de o jumatate de secol, se bazeaza pe paritatea aproximativa a potentialului de descurajare nucleara. Acest sistem reprezinta si o potentiala amenintare pentru securitatea nationala a Rusiei, atat din cauza pozitiei sale geografice, precum si in legatura cu retragerea unilaterala in 2001, a SUA din Tratatul ABM, impotriva rachetelor balistice, incheiat cu URSS inca in 1972.

In ceea ce priveste posibilitatile tehnice de utilizare a bazei de aparare anti-racheta din Deveselu pentru a amplasa complexe de rachete de croaziera, Presedintele Rusiei Vladimir Putin s-a pronuntat extrem de argumentat in luna mai 2016:

“Pe lansatoare pot fi instalate complexele de atac. Nu este deloc dificil ca o o racheta sa fie inlocuita cu alta. Este suficient doar sa schimbati software-ul. Chiar si romanii nu vor observa acest lucru. Daca, ieri, unele parti din teritoriul Romaniei nu stiau ce inseamna sa fii sub bataia focului, astazi va trebui ca noi sa intreprindem anumite actiuni care sa ne asigure securitatea. Ca un raspuns. Noi nu facem nici un fel de prim pas.” ", se arata in comunicatul citat de g4media.ro.

Ministrul apararii, Mihai Fifor, a declarat marti seara la Antena 3 ca Romania are in baza miliara de la Deveselu rachete balistice, dar, la baza de la Deveselu sunt rachete interceptoare, nu balistice.

„Evident ca niciodata presedintele Putin nu o sa fie extrem de incantat de faptul ca in Romania se dezvolta capabilitati militare foarte serioase. Cum ar putea sa fie vreodata presedintele Putin incantat de faptul ca in Romania avem baza militara de la Deveselu, cu rachetele balistice, cum ar putea vreodata presedintele Putin sa fie incantat ca avem baza de la Mihail Kogalniceanu populata cu militari americani si noi insistam in continuare fata de SUA in parteneriatul strategic sa asiguram permaneta militarilor americani pe teritoriul romanesc? Cum ar putea vreodata Federatia Rusa sa fie incantata ca Romania isi dezvolta capabilitatile navale?”, a aratat ministrul apararii.

Miercuri dimineata, Fifor a declarat ca a fost o greseala de intelegere: ”Niciodata nu as putea afirma ca la baza de la Deveselu se afla rachete balistice (...) A fost in cel mai rau caz o eroare de interpretare”, a declarat el, intr-o interventie telefonica la Digi 24.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri