Parlamentul European o sustine oficial pe Laura Codruta Kovesi pentru functia de procuror-sef european

Parlamentul European o nominalizeaza pe Laura Codruta Kovesi pentru ocuparea functiei de procuror-sef european, potrivit unui comunicat al Grupului Verzilor, care are un membru in echipa de negociatori.

„Astazi, in conferinta presedintilor din Parlamentul European a decis nominalizarea Laurei Codruta Kovesi, fost procuror-sef al Directiei Nationale Anticoruptie din Romania, pentru functia de procuror-sef european la noul Parchet European (EPPO). Acum, urmeaza ca Parlamentul sa cada de comun acord cu Consiliul European. Judith Sargentini va conduce negocierile din partea Verzilor/Grupul EFA”, se arata intr-un comunicat al Verzilor.

Ingeborg Grassle, Claude Moraes si Judith Sargentini sunt cei trei europarlamentari care vor negocia cu Consiliului UE viitorul procuror-sef al Parchetului european, a decis joi Conferinta presedintilor din Parlamentul European.

Cine va negocia din partea Parlamentului European numele viitorului procuror-sef european?

Judith Sargentini (Verzi) este europarlamentara care a facut raportul care a dus la activarea articolului 7 impotriva Ungariei, din cauza derapajelor democratice ale guvernului condus de Viktor Orban, scrie G4Media.

Ingeborg Grassle (PPE) este presedinta comisiei pentru control bugetar din Parlamentul European (CONT) si o sustinatoare deschisa a Laurei Codruta Kovesi, ea laudand-o pe fosta sefa a DNA in timpul audierilor din urma cu doua saptamani.

Citeste si:
COVID-19 reprezintă doar un risc mediu pentru lucrători
Parlamentul European a...

Claude Moraes (S&D) este presedintele comisiei pentru justitie si libertati civile (LIBE) a Parlamentului European.

”Sunt bucuros sa anunt ca propunerea mea a fost acceptata de Conferinta presedintilor. Echipa de negociere cu Consiliul pentru pozitia de procuror sef al Parchetului European va fi formata din trei persoane: Claude MORAES (S&D, Marea Britanie), presedintele comisiei LIBE; Ingeborg GRASSLE (PPE, Germania), presedinta comisiei CONT; Judith SARGENTINI (Verzi, Olanda), vicepresedinta comisiei LIBE”, a anuntat europarlamentarul Marian Jean Marinescu pe facebook la finalul conferintei presedintilor.

Ce urmeaza?

Echipa de negociere a Parlamentului urmeaza sa discute cu Consiliul UE numirea noului sef al Parchetului European.

Negocierea dintre cele doua institutii europene e necesara pentru ca votul din Parlamentul European difera de cel din Consiliul UE. Kovesi a ocupat primul loc la votul din cele doua comisii din PE (LIBE si CONT), in timp votul indicativ din Consiliul UE l-a plasat in 20 februarie pe primul loc pe candidatul francez, Jean – Francois Bohnert (seful Parchetului din orasul Reims), Kovesi fiind clasata a doua, la egalitate cu candidatul german Andres Ritter. Votul din Consiliul UE nu este insa unul final, ci unul indicativ, si e de asteptat ca odata cu iesirea de facto a germanului din cursa voturile sa se redistribuie (el s-a clasat pe locul trei si la votul din PE).

Citeste si:
Prima reactie a lui Kovesi dupa votul favorabil de la Bruxelles
Prima reactie a Laurei...

Componenta echipei de negociere a Parlamentului European e esentiala in acest proces, dat fiind ca in timp ce popularii lui Grassle au sustinut-o puternic pe Kovesi, socialistii lui Moraes au votat impotriva sa.

Sursa foto: Agerpres Foto

Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Puteri sporite pentru poliția din Hong Kong: percheziții fără mandat
Setari Cookie-uri