Un raport publicat miercuri de Comisia Europeana cu privire la sistemul sanitar din Romania atrage atentia ca folosirea ineficienta a banilor publici, infrastructura slaba si lipsa reformelor reduc eficienta sistemului de sanatate.

"Sistemul de sanatate se confrunta cu numeroase provocari, iar nivelul de finantare redus, utilizarea ineficienta a resurselor publice si lipsa reformelor limiteaza eficacitatea sistemului de sanatate", se precizeaza in raportul Comisiei Europene publicat miercuri.

Infrastructura de sanatate este precara, iar platile informale raman o sursa de ingrijorare.

De asemenea, institutia europeana atrage atentia ca emigrarea continua a fortei de munca a condus la un deficit
considerabil de medici si de asistente medicale, iar infrastructura sistemului de sanatate si prevalenta platilor informale constituie in continuare motive de ingrijorare.

Sanatatea populatiei Romaniei, sub media UE, in ciuda imbunatatirilor recente

Comisia Europeana critica autoritatile romane pentru intarzierea unor programe pentru ingrijire a sanatatii la nivelul comunitatilor. Potrivit expertilor europeni, persoanele care locuiesc in zonele rurale si grupurile vulnerabile au acces limitat la serviciile de asistenta medicala, acesta fiind un factor cu un impact negativ asupra sanatatii intregii populatii a Romaniei, care ramane sub media UE.

"Persoanele care locuiesc in zonele rurale si grupurile vulnerabile au acces limitat la serviciile de asistenta medicala. La randul lor, acesti factori au un impact negativ asupra sanatatii populatiei, care ramane sub media UE, in ciuda imbunatatirilor recente", se precizeaza in raport.

Mai mult, Comisia Europeana atrage atentia cu privire la faptul ca sunt intarziate imbunatatirile atat de necesare ale asistentei medicale comunitare, cu impact asupra introducerii serviciile de ingrijire integrate.

"Proiectul pilot de creare a unor centre de asistenta medicala comunitara a inceput cu intarziere, ceea ce are un impact asupra introducerii serviciilor de ingrijire integrate. Sectorul ingrijirii de lunga durata nu este pregatit sa faca fata imbatranirii rapide a populatiei. Exista foarte putine servicii de ingrijire la domiciliu si in centre de zi, iar acestea sunt concentrate in special in zonele cu venituri mai mari", sublinieaza Comisia Europeana.

De asemenea, expertii europeni spun ca nivelul de acoperire si cheltuielile publice cu ingrijirea de lunga durata sunt printre cele mai scazute din UE, iar accesul la ingrijire de lunga durata, reabilitare si ingrijire paliativa este scazut.

Recomandarile Comisiei Europene

La finalul raportului critic la adresa Romaniei, Comisia Europeana inainteaza o serie de recomandari cu privire la sistemul de sanatate. Astfel, autoritatilor romane li se cere sa imbunatateasca accesul la asistenta medicala si sa eficientizeze sectorul sanatatii din punctul de vedere al costurilor, inclusiv prin favorizarea tratamentului ambulatoriu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ivona Stog
 Ivona este editor web la wall-street.ro din februarie 2018.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri