Italia va atinge obiectivul de deficit bugetar in 2007 si va reduce nivelul imprumuturilor, a estimat ministrul italian al economiei, Tommaso Padoa-Schioppa, intr-un interviu publicat luni in cotidianul francez Les Echos.

Ministrul italian s-a aratat optimist in ceea ce priveste reducerea in 2007 a deficitului bugetar pana la 2,8% din produsul intern brut. "Credem ca disciplina contribuabililor s-a imbunatatit. Este greu de spus daca acest lucru are cauze structurale. insa, cerintele financiare pentru anul acesta vor fi de doua ori mai mici decat cele 66 miliarde de euro pe care miza guvernul precedent", a declarat el. "insa pentru a garanta rezistenta in lupta impotriva evaziunii fiscale vom fi nevoiti sa reducem plafonul taxelor platite de contribuabili. Va dura cu siguranta doi ani", a adaugat Padoa-Schioppa, potrivit NewsIn.

Intrebat despre mesajele venite din partea cetatenilor francezi, care cer reducerea valorii euro pentru a incuraja exporturile, ministrul italian a precizat ca Franta este in mod traditional mai sensibila decat alte state la fluctuatiile monedei unice europene. "in schimb, Italia nu poate invinui pe nimeni altcineva pentru situatia economiei interne. Italia a pierdut din cota de piata din cauza productivitatii reduse. Se pare ca exporturile incep din nou sa creasca dar ritmul cresterii ramane in continuare sub nivelul mediu international", a explicat Padoa-Schioppa.

Ministrul italian a precizat ca ar dori sa vada un Eurogrup mai eficient, insa pentru acest lucru va fi nevoie de intarirea pietei unice, de liberalizarea serviciilor, implementarea unei politici energetice unice si a integrarii financiare. "Extinderea concurentei este deseori blocata de un acord mai mult sau mai putin tacit intre statele membre", a declarat acesta. Pentru a imbunatati politicile europene in ceea ce priveste transportul, energia, cercetarea si infrastructura, Uniunea Europeana ar putea sa isi majoreze bugetul sau pana la 3% din PIB de la nivelul "ridicol" practicat momentan, de putin peste 1% din PIB, a incheiat acesta.