Grupul petrolier austriac OMV a anuntat ieri majorarea cu 5% a profitului operational inregistrat in 2006, pana la valoarea de 2 miliarde de euro, Petrom avand un rol substantial in aceasta crestere
Grupul petrolier austriac OMV a anuntat ieri majorarea cu 5% a profitului operational inregistrat in 2006, pana la valoarea de 2 miliarde de euro, Petrom avand un rol substantial in aceasta crestere. Venitul net al companiei s-a majorat la 1,7 miliarde de euro, cu 11% mai mult decat in 2005, in timp ce vanzarile grupului au crescut cu 22%, pana la valoarea de 19 miliarde de euro.

Pentru 2007, OMV se asteapta ca preturile titeiului sa scada la un nivel sub cel inregistrat in 2006. De asemenea, austriecii estimeaza ca rata de schimb a dolarului va fi usor mai scazuta comparativ cu anul precedent. Astfel, grupul anticipeaza marje similare ale activitatii de rafinare ca si in anul precedent.

in segmentul de rafinare si marketing, compania a planificat inchiderea a trei mari rafinarii. in trimestrul al doilea din 2007 este planificata inchiderea pentru intretinere a rafinariei Arpechim detinute de Petrom.

"in 2007, investitiile in rafinare si marketing sa vor concentra asupra modernizarii rafinariilor Petrom. Datorita extinderii retelei de statii de alimentare si modernizarii retelei Petrom, se asteapta o crestere usoara a volumului de vanzari", au prognozat reprezentantii OMV.

De asemenea, investitiile in segmentul de exploatare si productie se vor concentra asupra campului de dezvoltare din Strasshof, Austria, in partea de sud a Saharei, in Libia, si in campurile de petrol din Noua Zeelanda, Kagahstan si Yemen. "Se vor face investitii majore in modernizarea unitatilor de productie din Romania. Scopul este cresterea eficientei puturilor si instalatiilor, ceea ce va duce la cresterea productiei si reducerea costurilor de productie", au adaugat austriecii.

Totodata, acestia mai estimeaza ca activitatile de marketing si comercializare se vor dezvolta in mare parte datorita cresterii activitatii de gaze a Petrom. Accentul major se va pune in continuare pe constructia conductei Nabucco.

La un profit operational de 677 de milioane de euro, contributia Petrom la nivelul general al indicatorului a fost substantiala, spun reprezentantii OMV. "in cadrul Petrom, modernizarea decurge conform planului. Contributia semnificativa a Petrom la rezultate reflecta rolul important al acestei companii in strategia de crestere a OMV pentru 2010", a declarat directorul general executiv al OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, citat intr-un comunicatul remis NewsIn.

Volumul vanzarilor din rafinarii a crescut cu 14% in 2006, ajungand la o valoare de 17,3 miliarde de euro, insa profitul operational(EBIT) din aceasta activitate a scazut de la 411 milioane de euro, in 2005, la 121 milioane de euro. Preturile ridicate ale titeiului si marjele semnificativ mai mici ale activitatii de rafinare au afectat in special rafinariile din Romania, in conditiile in care nivelul de consum propriu si pierderile din aceasta tara sunt semnificativ mai ridicate decat standardele occidentale, mai spun reprezentantii grupului petrolier.

Productia totala de petrol, gaz natural lichefiat si gaz a scazut usor, cu 4%, pana la 118, 4 milioane barili echivalent petrol, ceea ce corespunde unei productii zilnice medii de 324.000 de barili echivalent petrol. Reprezentantii OMV mentioneaza ca volumul gazului extras din Romania au fost mai mic, insa a fost compensat de productia din Austria, Pakistan si Noua Zeelanda. De asemenea, investitiile OMV au fost de 2,5 miliarde de euro, semnificativ mai mari fata de cele din 2005, care nu au depasit 1,4 miliarde de euro.

In ceea ce priveste rezultatele financiare aferente trimestrului al patrulea din 2006, profitul operational inregistrat in aceasta perioada a fost de 394 milioane de euro, cu 19% mai mult decat in perioada similara a anului trecut. Vanzarile din ultimul trimestru 2006 au crescut cu 13%, la 5,2 miliarde de euro. La sfarsitul lunii decembrie 2006, grupul OMV, inclusiv Petrom, avea 40.993 de angajati.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri