Toate proiectele planificate de exploatare a cărbunelui din lume ar trebui oprite pentru a stopa ”dependența mortală” față de cel mai poluant combustibil fosil, precizează Antonio Guterres, secretar general al Organizației Națiunilor Unite.

Acesta consideră că eliminarea cărbunelui din producția de energie este cel mai important pas pentru a gestiona criza climatică. Declarațiile lui Guterres au fost făcute în deschiderea summitului PPCA - Powering Past Coal Alliance, format din mai multe țări și companii care încearcă să elimine cărbunele ca formă de producție de energie.

PPCA a fost fondat de Regatul Unit al Marii Britanii și Canada în 2017. UK s-a angajat să elimine folosirea cărbunelui în centralele electrice până în 2024, însă deschiderea unei noi mine de cărbune în Cumbria i-a atras critici serioase, mai ales în condițiile în care în luna noiembrie va găzdui un important summit ONU pe tema schimbărilor climatice, conform theguardian.com.

Problema minelor de cărbuni a fost și în atenția opiniei publice din România, după ce în urmă cu câteva săptămâni mai multi mineri din Valea Jiului au intrat în grevă din cauză că nu au fost plătiți. La acel moment, Răzvan Nicolescu, consultant și fost președinte al Agenției Europene de Cooperare a Reglementatorilor din Energie, declara că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio șansă, iar oamenii de acolo ar putea ajuta la extracția uraniului și grafitului, resurse extrem de valoroase pe care țara noastră le are și pe care nu le exploatează.

"Cred că mineritul din Valea Jiului nu mai are nicio şansă. Trebuie să constatăm această realitate. Ce cred eu că ar trebui făcut: toţi minerii de acolo să fie angajaţi într-o nouă companie, să li se mărească salariile, pentru că acum sunt foarte prost plătiţi şi imediat minerii respectivi să meargă să redeschidă o mină de uraniu, avem rezerve de uraniu pe care nu le exploatăm, şi grafit, un minereu rar extrem de important şi de valoros în tranziţia energetică, pe care de asemenea nu-l exploatăm", a spus Nicolescu, care a fost şi ministru al Energiei.

Sursa foto: Joaquin Corbalan P / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri