Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean-Claude Trichet, a insistat miercuri asupra riscurilor inflationiste in zona euro, oferind indicii ca BCE nu a incheiat politica de majorare a dobanzii de politica monetara, informeaza NewsIn. "Riscurile inflationiste pe termen mediu si lung sunt in continuare ridicate", a declarat Trichet in fata comisiei de afaceri economice si monetare a Parlamentului European din Bruxelles.

Oficialul european a ridicat din nou problema majorarilor salariale exagerate, susceptibile de a genera o spirala inflationista. BCE va "supraveghea indeaproape" negocierile salariale in zona euro, a avertizat Trichet.

O noua majorare a preturilor la petrol reprezinta deasemenea un risc major la stabilitatea preturilor pe termen mediu, a subliniat el. Pe langa aceste consideratii, Trichet a prezentat un tablou foarte incurajator al economiei zonei euro, fiind de parere ca mediul economic ofera conditiile pentru o crestere economica "stabila".

La inceputul lunii martie BCE a majorat dobanda de politica monetara cu un sfert de punct, pana la nivelul de 3,75%. Aceasta majorare a fost a saptea in ultimele 15 luni, analistii fiind de parere ca BCE planuieste alte majorari in viitorul apropiat.