Guvernul venezuelean a anunţat o creştere a salariului minim de aproape 300%, dar această majorare nu este suficientă nici măcar pentru a cumpăra un kilogram de carne din cauza inflaţiei scăpate de sub control în ţara sud-americană.

"Intră în vigoare o creştere a salariului minim, la 7 milioane de bolivari", adică 2,5 dolari, a declarat ministrul muncii, Eduardo Pinate, în faţa partizanilor guvernului socialist adunaţi cu ocazia zilei de 1 Mai, scrie Agerpres.

Salariul minim lunar creşte astfel cu 288,8%. El este completat de un cupon alimentar de "3 milioane de bolivari', pentru un "venit minim de 10 milioane de bolivari", potrivit ministrului.

Dar această creştere nu le permite venezuelenilor să îşi recupereze puterea de cumpărare, în timp ce ţara este în criză, cu o economie în recesiune de opt ani şi patru ani consecutivi de hiperinflaţie, care a atins aproape 3.000% în 2020.

Oamenii nu pot cumpăra nici măcar un kilogram de carne

Cu noul salariu minim nu se poate cumpăra un kilogram de carne, care costă 3,75 dolari într-o economie din ce în ce mai dolarizată. Nu este suficient nici pentru a cumpăra o cutie cu treizeci de ouă sau un kilogram de brânză, care costă 11 milioane de bolivari.

"Aceasta nu este cea mai bună veste pentru o zi de 1 Mai", a reacţionat economistul César Aristimuno. "Cu siguranţă, va aduce o oarecare uşurare pentru mulţi venezueleni, dar, din păcate, ce vom vedea este o creştere a preţurilor", a adăugat el.

Guvernul lui Nicolas Maduro, lovit de sancţiuni internaţionale, în special din partea Washingtonului care a încercat să-l răstoarne de la putere după contestata sa realegere în 2018, a renunţat să anunţe festivist creşterile salariale cum făcea predecesorul său Hugo Chavez (1999-2013).

Sursa foto: Pixabay

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri