Un container capturat de trupele ucrainene lângă Kiev pare a fi un post de comandă containerizat care face parte din sistemul mobil de război electronic Krasukha-4, al armatei ruse. Sistemul electronic extrem de performant reprezintă o ”mină de aur” din punct de vedere al informațiilor care pot fi extrase și analizate. În momentul de față nu este clar ce au făcut ucrainenii cu tehnica militară capturată, nefiind exclusă posibilitatea ca sistemul să fi fost trimis într-o țară NATO pentru a fi analizat.

Krasukha-4 este conceput în primul rând pentru a detecta și bloca radare mari, cum ar fi cele de pe aeronavele de supraveghere, de exemplu modelul E-3 Sentry al Forțelor Aeriene ale SUA și sateliții spion, sctie thedrive.com.

Utilizatorul Twitter @UAWeapons a fost printre primii care l-au identificat ca fiind cel mai probabil o componentă a sistemului Krasukha-4, care este cunoscut și sub nomenclatura 1RL257, pe baza unei imagini apărute online. Un Krasukha-4 complet este format din două vehicule, ambele bazate pe camionul 8x8 KAMAZ-6350, unul dotat cu sistem de război electronic (EW) și celălalt purtând modulul postului de comandă.

În momentul de față nu există informații despre ce s-ar fi putut întâmpla cu camionul care transporta acest container sau cu însoțitorul său echipat cu sistemul EW. Fotografia containerului îl arată întins pe o parte, cu ramuri de copaci deasupra, dar nu este clar dacă aceasta reflectă o încercare intenționată de a-l ascunde sau dacă containerul a fost lăsat acolo după un accident sau un atac. Modulul postului de comandă este deteriorat, în special de-a lungul unei părți a marginii inferioare a cadrului, iar ușile de acces din partea care este vizibilă lipsesc. Totuși, modulul pare să fie într-o formă relativ bună.

Pierderea chiar și a unei jumătăți dintr-un sistem Krasukha-4 ar putea fi semnificativă pentru forțele ruse din perspectivă operațională. Deși originile sale datează de la sfârșitul anilor 1990, acesta rămâne unul dintre cele mai capabile sisteme mobile EW ale armatei ruse, producția în serie începând abia la începutul anilor 2010. A fost dezvoltat ca parte a unui proiect mai amplu de sisteme de teren pentru a proteja activele rusești de la sol și în aer de privirile indiscrete ale diferitelor radare de supraveghere și imagistică.

Anterior, rușii au susținut că sistemul Krasukha-4 poate detecta și bloca diferite tipuri de radare, inclusiv radare de supraveghere, senzori de imagine radar aeropurtați și căutători activi de radar și altimetre găsite în rachete. Are o rază maximă declarată împotriva țintelor terestre și aeriene, între 150 și 300 de kilometri, sau în jur de 93 până la 186 de mile, în orice direcție, în funcție de diferiți factori de mediu, potrivit producătorului, Concern Radio-Electronic Technologies.

Sursa foto: Ministerul Apărării din Rusia

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri