Franţa îşi doreşte "victoria" Ucrainei în conflictul cu Rusia şi este gata să participe la o "operaţiune" care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa şi exportul cerealelor ucrainene, a anunţat preşedinţia franceză, relatează AFP, citată de Agerpres.

"După cum preşedintele a avut ocazia să spună, noi vrem victoria Ucrainei. Vrem ca integritatea teritorială a Ucrainei să fie restabilită", a precizat Palatul Elysée, răspunzând întrebărilor provocate de apelul preşedintelui Emmanuel Macron "de a nu umili Rusia".

"Vrem ca acest conflict, ca acest război al Rusiei împotriva Ucrainei să înceteze cât mai curând posibil şi să se angajeze o negociere care va permite nu numai restabilirea integrităţii şi suveranităţii Ucrainei ci şi luarea în considerare a unui anumit număr de alte elemente foarte importante precum justiţia tranziţională (în privinţa crimelor de război comise de ruşi - n.r.), precum plata de daune de război, etc.", a menţionat sursa citată.

Declaraţiile lui Emmanuel Macron au aruncat o umbră asupra poziţiei Franţei, suspectată de unii aliaţi din Europa de Est că vrea să obţină înainte de toate o încetare a focului în conflict, cu riscul de a accepta anumite cuceriri teritoriale ruseşti.

Alţi europeni, precum britanicii şi balticii, fac apel la rândul lor la o susţinere militară occidentală sporită faţă de Ucraina pentru a o ajuta să obţină victoria, respingând orice concesie teritorială faţă de Rusia, inclusiv asupra Crimeei.

"Cucerirea militară a unor teritorii străine nu poate fi acceptată în nicio condiţie", a insistat Palatul Elysée.

"Noi spunem pur şi simplu că trebuie ca Ucraina să fie victorioasă în această afacere" şi că pacea trebuie negociată cu respectarea dreptului internaţional şi a suveranităţii Ucrainei, a adăugat un consilier al preşedintelui Macron.

Franţa este gata să participe la o "operaţiune" care să permită ridicarea blocadei asupra portului Odesa şi exportarea cerealelor ucrainene spre ţările care au nevoie de ele, în legătură cu ONU, a mai precizat preşedinţia franceză.

"Suntem la dispoziţia părţilor pentru realizarea unei operaţiuni care ar permite accesul în portul Odesa în deplină securitate, respectiv de a putea trece navele în pofida faptului că marea este minată", a declarat un consilier prezidenţial.

Trebuie ca "aceste cereale exportate de Odesa să poată merge pe pieţele în care sunt aşteptate la preţuri rezonabile, în special pentru ţările africane", a subliniat el.

Preşedintele rus Vladimir Putin şi-a dat "consimţământul" pentru o astfel de operaţiune în cadrul unei convorbiri telefonice cu Emmanuel Macron de pe 28 mai, a reamintit Palatul Elysée, relevând faptul că o iniţiativă în acest sens a Rusiei şi Turciei din această săptămână nu a fost încununată de succes.

Franţa pledează pentru o rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU, iar Rusia şi Turcia nu au anunţat că se opun acestui lucru, a precizat Elysée.

"Naţiunile Unite trebuie să fie în centrul acestui joc pentru că numai ele pot asambla toate elementele, securizând accesul la Odesa, dând un mandat pentru inspectarea navelor care merg la Odesa şi apoi prevăzând, prin intermediul iniţiativei FARM, rolul agenţiilor ONU, distribuirea cerealelor în condiţii acceptabile către cei care au nevoie" de ele, a mai menţionat Palatul Elysée.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri