După anunțul mobilizării parțiale a rezerviștilor care au fost chemați să lupte în războiul declanșat de Rusia în Ucraina, rușii și-au părăsit în număr mare țara care vrea să îi trimită la arme. Însă cetățenii din Rusia care nu au apucat să plece până acum nu o mai pot face și asta pentru că autoritățile au făcut deja liste cu persoanele care stau la coadă să iasă din țară.

Autoritățile ruse le-au transmis oamenilor că există deja liste cu toți cei care încearcă să plece din țară, iar mașinile cu care încearcă să fugă vor fi confiscate.

„Alcătuim liste cu toți cei care pleacă acum. Credeți că pleacă și nimeni nu vede cine a plecat, de ce au plecat?", a declarat Viaceslav Volodin, președintele Dumei de Stat, potrivit HotNews.

Frontex, agenția de frontieră a Uniunii Europene a transmis că în ultimele șapte zile, 66.000 de ruși au intrat pe teritoriul UE, din teama de a nu fi trimiși la război de Rusia. Acest val de intrări este cu 30% mai mare comparativ cu săptămâna anterioară, mai consemnează sursa citată. Pe lângă aceștia, un număr mult mai mare de ruși a părăsit țara, plecând în țările non-UE, după ce Vladimir Putin a anunțat mobilizarea.

Fuga rușilor de mobilizare, văzută din satelit la granița cu Georgia

Rusia a instalat un centru de mobilizare la frontiera cu Georgia

Rusia a instalat un centru mobil de înrolare la punctul de frontieră între Osetia de Nord şi Georgia, luat cu asalt în ultimele zile de cetăţeni ruşi după mobilizarea parţială decretată de preşedintele Vladimir Putin, relatează agenţia TASS, citată de EFE.

Punctul de trecere între Osetia de Nord şi Georgia (Verhni Lars) este singurul pe unde ruşii puteau să ajungă în ţara vecină.

"Liste cu cetăţenii care cad sub incidenţa mobilizării parţiale au fost transmise poliţiei de frontieră", a declarat o sursă din cadrul comisariatului militar din Osetia de Nord - republică din Caucazul de Nord - pentru presa oficială rusă.

Ordine de convocare sunt înmânate cetăţenilor care vor să treacă graniţa cu Georgia, dar care sunt obligaţi în acelaşi timp să se prezinte la comisariatele militare.

Cu toate acestea, reprezentantul comisariatului, citat de TASS, susţine că poliţia de frontieră nu ar avea dreptul să interzică ieşirea din ţară a persoanelor cărora li s-a înmânat ordinul de mobilizare.

Şeful guvernului local din Osetia de Nord anunţase cu o zi în urmă că ordine de mobilizare vor fi înmânate la graniţa cu Georgia nu doar bărbaţilor provenind din această mică republică din Caucazul rus, ci şi celor din alte regiuni ale Federaţiei Ruse.

Agenţia de presă EFE a încercat să afle cum stau lucrurile în realitate pe partea georgiană a frontierei cu Rusia, unde încearcă să ajungă mii de ruşi care vor să evite mobilizarea decretată de preşedintele Vladimir Putin la 21 septembrie. Aceştia fug în Georgia traversând Stepantsminda - o mică localitate situată la poalele muntelui Kazbek - pe jos, pe biciclete sau scutere.

Potrivit Ministerului de Interne din Osetia de Nord, în prezent, 4.960 de vehicule aşteaptă la graniţă ca să treacă în ţara vecină.

Potrivit ministrului georgian de interne, Vajtang Gomelauri, în jur de 10.000 de ruşi intră zilnic în Georgia, ceea ce reprezintă o creştere cu 40%- 45% faţă de perioada de dinainte de 21 septembrie.

Circa 60% dintre ruşii care au ajuns în Georgia au părăsit deja ţara către alte destinaţii, a adăugat el.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri