Angajatii si reprezentantii acestora trebuie sa exercite restrictionari ale cresterii nivelului salariilor pentru a mentine tendinta pozitiva pe piata muncii din zona euro, a declarat, marti, presedintele Bancii Centrale Europene (BCE), Jean-Claude Trichet.

"Consiliul de Guvernare al BCE cere un nivel ridicat de repsonsabilitate din partea partenerilor sociali", a spus Trichet potrivit NewsIn. "Acesta tinteste sa pastreze si sa imbunatateasca situatia angajatilor si a tuturor cetatenilor din zona euro", a mai spus Trichet.

La inceputul acestei luni, ETUC a spus, intr-o intalnire cu Trichet, reprezentantii Germaniei si ai Comisiei Europene ca o crestere salariala de doar 2% inainte de aplicarea inflatiei este prea scazuta pentru a sustine o expansiune economica robusta, construita pe cheltuielile de consum.

Citeste si:

Cu toate acestea, BCE spune ca lucratorii trebuie sa-si mentina pozitia competitiva si sa bazeze acordurile salariale pe imbunatatirea productivitatii, nu sa caute compensatii pentru scaderea puterii de cumparare.

Alftel, acordurile de plata pot declansa o spirala inflationista salariu-preturi in zona euro, mai spune banca. "Industriile sunt caracterizate de evolutii diferite ale productivitatii", a mai spus Trichet. "Prin urmare, stabilirea salariilor ar trebui sa permita o diferentiere suficienta a salariilor iar intelegerile intr-o industrie sau un sector nu pot fi aplicate atat de isor altora", a continuat acesta.

Trichet a mai spus ca somajul ramane prea ridicat in unele state si regiuni din zona euro si ca in acestea, cresterile salariale nu ar trebui sa depaseasca beneficiile aduse de productivitate, pentru a incuraja firmele sa creeze noi locuri de munca.