FBI a dezvăluit există o dovadă a extinderii activității de spionaj și securitate a guvernului chinez pe teritoriul SUA, printre acestea fiind și înființarea unei secții de poliție în inima New York-ului, unde cetățenii puteau să-și reînnoiască permisele de conducere.

Departamentul de Justiție a anunțat trei cazuri care sugerează o activitate mai nesăbuită a Chinei în interiorul SUA în urma controversei cu balonul de spionaj, relatează ABC News.

Un caz implică oficiali chinezi de securitate care spionează apelurile Zoom și apoi hărțuiesc participanții dizidenți chinezi identificați ca ținte. Zece oficiali chinezi au fost acuzați de conspirație împreună cu un angajat al unei companii de telecomunicații.

Un alt dintre cazuri implică oficiali de securitate chinezi care ar fi înființat o „secție de poliție” în New York City și să o folosească ca bază de operațiuni pentru a spiona, coopta sau intimida dizidenții chinezi care locuiesc în oraș și în alte părți.

Acuzațiile deschise susțin că doi inculpați operau o „secție de poliție” ilegală de peste mări -- prima din SUA -- situată în Manhattan-ul de jos, pentru o filială provincială a Ministerului Securității Publice al Republicii Populare Chineze (RPC).

Cei doi suspecți au preluat administrarea unei clădiri de birouri din Manhattan, mai exact în cartierul Chinatown, la îndrumarea unui oficial de poliție chinez.

„Este pur și simplu revoltător faptul că Ministerul Securității Publice din China crede că poate scăpa cu înființarea unei secții de poliție secrete, ilegale pe teritoriul Statelor Unite, pentru a-și ajuta eforturile de a exporta represiunea și de a submina statul nostru de drept”, a declarat directorul adjunct interimar Kurt Ronnow Divizia de contrainformații.

„Acest caz servește ca o reamintire puternică a faptului că Republica Populară Chineză nu se va opri la nimic pentru a-i subjuga pe oameni voinței lor și pentru a reduce la tăcere mesajele pe care nu vor să le audă nimeni”.

Dacă vor fi găsiți vinovați de conspirație pentru a acționa ca agenți ai RPC, inculpații riscă o pedeapsă maximă de cinci ani de închisoare.

Directorul FBI, Christopher Wray, și-a exprimat, încă din noiembrie 2022, îngrijorarea cu privire la „posturile de poliție” chineze în timpul unei audieri a Congresului.

"Sunt foarte îngrijorat de acest lucru. Suntem conștienți de existența acestor posturi. Încalcă suveranitatea și eludează procesele standard de cooperare judiciară și de aplicare a legii ", a declarat Wray la o audiere a Comisiei pentru Securitate Internă și Afaceri Guvernamentale din Senat în noiembrie.

Sursa foto: Unsplash

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri