Petrolul s-a scumpit miercuri cu mai mult de 1 dolar/baril, dupa ce scaderile peste asteptari ale stocurilor americane de combustibil au revigorat ingrijorarea legata de oferta de petrol din iarna, consemneaza presa internationala.

Statisticile saptamanale americane au aratat ca stocurile de titei si de benzina au scazut mult fata de estimarile de saptamana trecuta, ca urmare a temperarii importurilor si a scaderii productiei rafinariilor.

"Raportul administratiei americane pentru informatii energetice (The U.S. Energy Information Administration -EIA-) este constructiv. Stocurile de titei au scazut, ca urmare a temperarii acute a importurilor, afectate probabil de uraganul Dean", a spus un analist de la compania MF Global, Andy Lebow, citat de Reuters.

Statisticile EIA aduc dovezi noi in favoarea celor care spun ca raportul intre oferta si cererea de petrol este dezechilibrat, daca Organizatia tarilor Exportatoare de Petrol (OPEC) nu va majora plafonul pentru productia zilnica de titei.

Oficialii OPEC au insistat insa ca oferta de petrol din pietele internationale este ampla si ca factorul principal care a dus la scaderea ofertei de carburanti este reprezentat de suspendarile productiei rafinariilor.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Motorina, mai ieftina cu un leu. De ce nu scad preturile la alimente?