Statul scandinav va construi primul prototip din lume al unei centrale ce va functiona pe baza de apa de mare, avand ca scop impunerea unei noi forme de energie regenerabila, informeaza NewsIn.

O centrala "osmotica" utilizeaza diferenta de presiune dintre apa sarata si apa dulce: daca doua mase de apa, una sarata si cealalta dulce, sunt separate de o membrana semipermeabila, cea de-a doua se va deplasa spre prima, generand o supra-presiune care va putea fi transformata in energie cu ajutorul unei turbine.

"Energia de tip osmotic reprezinta o tehnologie cu potential ridicat", a declarat directorul general al Statkraft, Baard Mikkelsen.

"Metoda se pliaza cerintelor energetice contemporane, nu provoaca emisii de gaze cu efect de sera si ar putea deveni competitiva in numai cativa ani", a adaugat Baard Mikkelsen.

Potrivit Statkraft, aceasta tehnologie ar putea mari productia la scala mondiala cu aproximativ 1600 terawati pe ora (TW), de 13 ori productia hidroelectrica anuala a Norvegiei, care momentan isi acopera aproape intreg consumul de energie prin intermediul energiei de origine hidraulica.

In Europa, potentialul este estimat la aproximativ 200 TW pe ora, au precizat reprezentantii companiei.
Prototipul ce apartine de Statkraft va fi construit la Hurum, in sud-estul Norvegiei, si va putea sa produca intre doi si patru kilowati (KW) pe ora. Constructia centralei se va finaliza in cursul anului urmator.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si
[FOTO] In vizita la cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa