Credit Agricole cumpara 19,5% din banca Bankinter

Banca franceza Credit Agricole a anuntat luni ca a preluat o participatie de 19,5% din grupul bancar spaniol Bankinter in schimbul sumei de 809 milioane euro (1,18 miliarde dolari), pentru a-si intari franciza pe plan european, relateaza Reuters, citat de NewsIn.

Insa prima reactie a analistilor a fost una marcata de scepticism, pentru ca banca franceza a platit o suma considerabila fara a-si asigura controlul celei de-a cincea banci spaniole, din punct de vedere al capitalizarii pe piata.

"Credit Agricole a facut un lucru destul de straniu", a declarat un trader din Madrid. "Daca doresc sa preia controlul grupului Bankinter, lucrul normal ar fi fost lansarea unei oferte de preluare dupa ajungerea la un acord cu Bhavnani", a adaugat acesta.

"Credit Agricole a declarat ca a achizitionat o participatie de 14,99% din Bankinter de la investitorul Ramchand Bhavnani, in schimbul sumei de 13,60 euro pe actiune, ridicand valoarea grupului bancar la 5,4 miliarde euro (7,89 miliarde dolari).

"Nu exista nicio indoiala ca (afacerea incheiata de Credit Agricole) va provoca multe speculatii despre viitorul bancilor de dimensiuni medii", a declarat traderul.

Banca a adaugat ca a mai achizitionat 4,54% din Bankinter de pe piata in ultimele luni, majorandu-si detinerea la 19,53%.

Credit Agricole a precizat ca achizitia unei participatii minoritare din Bankinter este parte a unei strategii menite a intari pozitia grupului francez pe pietele spaniole si europene.

"Bankinter este o banca excelenta si asteptam sa cooperam cu managementul acesteia", a declarat directorul executiv al Credit Agricole, Georges Pauget, intr-un comunicat.

"Franciza noastra europeana va fi intarita de performantele remarcabile ale echipei de conducere a grupului Bankinter", a precizat banca franceza. Credit Agricole a mentionat ca aceasta achizitie este finantata din resurse proprii.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri