UniCredit, cea mai mare banca din Italia, a intrat miercuri in conflict cu unitatea recent cumparata Banco di Sicilia, amenintand cu o procedura legala dupa ce aceasta a numit manageri fara aprobarea UniCredit, relateaza Reuters.

Banco di Sicilia, pe care UniCredit o controleaza in totalitate dupa cumpararea bancii Capitalia in octombrie, a refuzat sa accepte un director general numit de UniCredit si a anuntat miercuri ca si-a ales propria conducere.

UniCredit a reactionat anuntand ca numirile sunt "nule si in van" si a adaugat ca va intruni consiliul de numire pe 15 ienuarie, pentru a discuta posibilele actiuni legale.

Analistii considera ca Banco di Sicilia, cu sediul intr-o regiune afectata de crima organizata si de dezvoltarea economica slaba, a inregistrat una dintre cele mai slabe performante dintre unitatile Capitalia si a avut parte de un control destul de relaxat inainte de a fi cumparata de UniCredit.

Unitatea siciliana are legaturi puternice cu liderii politici locali, iar conducerea regionala si teritoriala detinea aproape 3% din Capitalia inainte de preluarea UniCredit.

Citeste si:

Analistii estimeaza ca UniCredit va castiga in cele din urma disputa, care ar putea sa incetineasca integrarea unitatii siciliene in cadrul unuia din "greii" pietei bancare europene.

"Situatia este o anomalie. Este normal ca un cumparator sa doreasca numirea propriilor oameni la conducerea unei subsidiare", a declarat un analist din Milano.

"Mana de fier a directorului executiv UniCredit, Alessandro Profumo, va triumfa in cele din urma", a adaugat analistul.

Banco di Sicilia are o retea de 550 de sucursale, reprezentand peste 10% din reprezentantele UniCredit din Italia. Banca a anuntat venituri totale de 562,7 milioane euro (827 milioane dolari) si un profit net de 102,3 milioane euro in prima jumatate a anului 2007, potrivit informatiilor de pe pagina sa de internet.