BCE a mentinut, joi, dobanda sa de politica monetara la 4%, dar Trichet a spus ca institutia cu sediul la Frankfurt va actiona preventiv impotriva cresterii preturilor si a admis ca nesiguranta accentuata de pe pietele internationale ar putea afecta negativ economia.

"Perceptia investitorilor este ca BCE are acum o tendinta de relaxare a politicii monetare, fiind, insa, improbabil ca institutia sa coboare dobanda sa de referinta inainte de martie", a aratat un strateg pentru piete valutare de la banca de investitii Dresdner Kleinwort de la Frankfurt, Michael Klawitter.

"Cu toate acestea, orice semnale privitoare la incetinirea cresterii economice vor alimenta asteptarile privitoare la o coborare a dobanzii cheie a BCE", a adaugat Klawitter.

Euro a stagnat fata de dolar la 1,4483 dolari/euro, in scadere cu 2,2% fata de cotatia de luni, si se indreapta spre cea mai accentuata depreciere intr-o singura saptamana din iunie 2006.

Euro s-a depreciat fata de moneda japoneza cu 0,26% pana la 155,30 yeni/euro, in timp ce dolarul a coborat fata de yen pana la cotatia de 107,31 yeni/dolar.

Citeste si:

ªedinta de tranzactionare a fost relativ linistita, in contextul in care jucatorii de pe pietele asiatice sunt in vacanta, iar pietele financiare din Tokyo vor fi inchise la inceputul saptamanii viitoare, cu ocazia unei sarbatori nationale.

Lira sterlina s-a apreciat cu aproximativ 0,3%, atat fata de dolar, cat si de euro, recuperand parte din pierderile de joi, dupa ce banca centrala a Marii Britanii a coborat dobanda sa de politica monetara cu 0,25% pana la 5,25% si a indicat ca este posibil sa isi pastreze tendinta de a relaxa politica sa monetara.

Investitorii au fost reticenti sa mizeze sume mari pe piata valutara, inainte de reuniunea din Tokyo de la sfarsitul saptamanii a responsabililor cu finantele din tarile membre ale grupului informal G7.

In cadrul reuniunii ar putea fi facute anumite declaratii cu privire la evolutia de pe pietele valutare, desi analistii estimeaza ca acestea nu vor fi in centrul atentiei oficialilor la intalnirea de la Tokyo.