Oferta "exceptionala" a bancii centrale a fost rezultatul direct al inaspririi conditiilor din piata monetara si a avut ca scop reducerea dobanzilor pentru depozitele de tip overnight dupa o crestere brusca, survenita in contextul vanzarii bancii americane de investitii Bear Stearns.

"A fost o oferta foarte solicitata, ceea ce nu este surprinzator, avand in vedere la cat au ajuns dobanzile la depozitele overnight", a spus Russel Silberston, de la Investec Asset Management.

"Aceasta scoate in evidenta determinarea bancilor centrale de a mentine cat de cat ordinea pe pietele monetare la imprumuturile pe termen scurt", a adaugat Silberston.

Dobanzile la depozitele overnight in lire sterline de pe piata interbancara au urcat luni la peste 5,5% pe an, mult peste nivelul dobanzii de referinta a bancii centrale, de 5,25% pe an.

Bank of England a anuntat intr-un comunicat, la fel ca si celelalte banci centrale, ca urmareste foarte atent evolutiile din piata.

Scopul principal este recastigarea increderii, in conditiile in care institutiile financiare, ingrijorate de pierderile pe care le-ar putea inregistra alte banci, au retineri in a imprumuta bani unele altora, sufocand sistemul financiar mondial.

Federal Reserve, banca centrala americana, si-a redus duminica rata de refinantare la 3,25% pe an si a permis unui numar de 20 de dealeri primari sa foloseasca facilitatea intr-o incercare de a calma nervozitatea de pe piete.
Miscarea din finalul saptamanii trecute a creat insa panica, iar bursele de pe tot globul au inceput sa coboare, iar dobanzile interbancare au crescut brusc, determinand Bank of England sa ia masuri.

Citeste si:

Dobanda Euribor la credite interbancare in euro negarantate la trei luni a urcat luni la un maxim al ultimelor doua luni, de 4,652%, de la nivelul de vineri, de 4,617%.

Bank of England a anuntat ca este pentru a doua oara de la declansarea crizei creditelor, in vara trecuta, cand face o astfel de operatiune prin care incearca sa calmeze nervozitatea din piete. Prima operatiune de acest gen a fost o licitatia de tip repo de 4,4 miliarde lire sterline de fonduri scadente dupa doua zile, din 18 septembrie 2007.

Oferta de bani de luni a fost suprasubscrisa de aproape cinci ori, iar banca centrala a fost capabila sa satisfaca doar 21,19% din cerere.

Lira sterlina si-a adancit deprecierea fata de dolar dupa primul anunt al Bank of England, pe fondul temerilor ca sectorul financiar foarte dezvoltat din Marea Britanie a vulnerabilizat si mai mult moneda in fata turbulentelor de pe pietele financiare.

Analistii spun ca, in cazul in care masurile tehnice de injectare de lichiditate in piete nu au efectul scontat, Bank of England va trebui sa reduca semnificativ dobanda cheie.

Bank of England a redus de doua ori dobanzile - in decembrie si in februarie - de cand a inceput criza creditelor in august 2007, iar analistii se asteapta la o noua reducere in mai.

Bank of England a fost insa impedicata sa ia o decizie de relaxare mai agresiva a politicii monetare - in conditiile in care piata asteapta o reducere cu pana la un punct a ratei cheie a Fed in aceasta saptamana - din cauza ingrijorarilor legate de accentuarea inflatiei.