Sectoarele bunurilor de capital, auto, tehnologic si farmaceutic sunt cele mai vulnerabile la intarirea monedei europene, care s-a apreciat cu 8% in fata dolarului in primul trimestru, in timp ce scumpirea materiilor prime ar putea, de asemenea, sa afecteze profiturile.

"Castigurile din primul trimestru vor fi bune, insa perspectivele vor fi probabil dezamagitoare, in parte din cauza cursului valutar. Apoi, cu cat ne apropiem de sfarsitul anului, castigurile de la an la an vor incepe sa scada", a declarat seful pentru strategie europeana din cadrul UBS, Nick Nelson.

"Europenii tind sa urmeze evolutia Statelor Unite cu un decalaj de un an. Daca Statele Unite se afla in prezent in recesiune, atunci cel mai rau punct va fi atins probabil de Europa la inceputul anului urmator", a spus Nelson, care a estimat ca nu va exista o crestere a castigurilor europene in 2008.

Cu toate acestea, Morgan Stanley, Goldman Sachs si Citigroup au fost mai pesimiste si au estimat o scadere cu 10-16% a castigurilor companiilor europene in acest an.