Moneda ungara s-a depreciat pana la un nivel de 240 forinti/euro, inspre limita superioara a fostului culoar de tranzactionare, dupa un raport de 238,40 forinti/euro, inainte de anuntul de politica monetara.

Banca centrala a Ungariei majorase dobanda de politica monetara cu 100 de puncte de baza in trei sedinte anterioare de politica monetara, cu scopul de a tempera inflatia, care se accentuase in mai pana la 7%.

Economistii considerasera ca majorarea preturilor va determina o noua crestere a dobanzii cheie.

Citeste si:

Forintul se apreciase cu aproape 2,5% de la sedinta de politica monetara de luna trecuta a bancii centrale a Ungariei si depasise un prag de 240,01 forinti/euro, ce reprezenta limita superioara a fostului culoar de tranzactionare a monedei ungare fata de euro, abandonat in februarie. Aprecierea forintului a contribuit la temperarea inflatiei importate.

"Inainte de toate, aprecierea forintului a avut un rol important", a declarat Gillian Edgeworth, economist Deutsche Bank.

"Apoi, se poate ca banca centrala a Ungariei sa adopte o atitudine de expectativa, ca sa evalueze ce impact au asupra inflatiei majorarile de pana in prezent ale dobanzii cheie", a adaugat Edgeworth.