Vorbind dupa o intalnire cu liderul georgian si cel ucrainean, Aliev a spus ca cele trei state, foste republici sovietice favorabile unei apropieri de Occident, spera sa-si intensifice cooperarea in domeniul energetic. Cei trei lideri s-au reunit pentru a discuta despre "tranzitia democratica" si "securitatea energetica".

"Am aplicat in comun proiecte importante in materie de energie care vor schimba total situatia politica din regiune. Avem acum un nou proiect, planul Odesa-Brody-Gdansk. Regiunea Marea Caspica, Marea Neagra si Baltica sunt unite pentru asigurarea securitatii energetice", a declarat Aliev.

Ucraina este favorabila folosirii a 670 kilometri din conducta petroliera construita in 2001 pentru transportarea de petrol din Marea Caspica din portul sau Odesa de la Marea Neagra in Brody, oras de langa frontiera cu Polonia si apoi folosirea unei extensii pana la portul polonez Gdansk. In prezent, conducta aduce gaz rus din Brodi spre Odesa, dar Ucraina ar dori sa inverseze fluxul spre interiorul conductei. Polonia si Ucraina intentioneaza de asemenea sa o prelungeasca pana la Gdansk, nordul Poloniei, la Marea Baltica.

Citeste si:

Reuniunea de la Batumi a avut ca obiectiv "favorizarea tranzitiei democratice, stabilitatii economice si securitatii energetice in regiune", a declarat purtatorul de cuvant al presedintiei georgiene, Vano Noniasvili.

Cele trei tari formeaza cu Republica Moldova GUAM (Georgia-Ucraina-Azerbaidjan-Moldova), asociatie de state prooccidentale foste membre URSS.

In ultimii ani, Republica Moldova s-a distantat insa de aceasta organizatie infiintata in 1997 si s-a limitat la a-l trimite la Batumi pe ministrul sau de interne, Valentin Mejinschi. Presedintele lituanian Valdas Adamkus si omologul sau polonez Lech Kaczynski au fost prezenti la reuniune in calitate de observatori.