BP, a doua companie europeana producatoare de petrol, a raportat o crestere a castigurilor de 28% in al doilea trimestru, peste asteptari, pe fondul pretului ridicat al petrolului si al gazelor naturale, potrivit NewsIn.

BP a inregistrat un profit net de 9,47 miliarde dolari (49,8 centi/actiune), in crestere fata de profitul net de 7,38 miliarde dolari (38,18 centi/actiune) raportat in aceeasi perioada a anului trecut.

Principala sursa a profitului a fost productia de petrol, informeaza Reuters. Pretul mediu al petrolului a fost de 120 dolari/baril in al doilea trimestru, aproape dublu fata de perioada similara a anului 2007, cu un record absolut de 147 dolari/baril atins pe 11 iulie.

Productia de petrol a companiei a fost constanta fata de anul trecut, la o capacitate zilnica de 3,83 milioane barili.

Reprezentantii BP au declarat ca rezultatele financiare au fost influentate pozitiv de rata scazuta a impozitarii, datorita scutirilor de taxe si impozite pentru profiturile companiei mixte ruso-britanice TNK-BP.

Compania britanica este implicata intr-un lung conflict cu partenerii rusi pentru obtinerea controlului majoritar al companiei.

Valoarea actiunilor a fost afectata de situatia tensionata din Rusia, iar vanzarea participatiei in cadrul companiei mixte TNK-BP ar putea fi preferabila pentru compania britanica, a declarat analistul ING Edinburgh, Jason Kenney, citat de Reuters.

Rafinariile BP au inregistrat insa o scadere a profitului, pana la 539 milioane dolari, in comparatie cu un profit de 2,7 miliarde dolari raportat in perioada similara a anului 2007. Majoritatea rafinariilor companiei functioneaza in Statele Unite, unde cantitatea de petrol rafinata s-a redus la jumatate in acest an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Spania a ajuns să înregistreze mai multe decese decât China, în doar 18 zile
Setari Cookie-uri