In cadrul intrunirii cu ministrii de finante, oficialii bancii centrale si-au exprimat optimismul in legatura cu temperarea inflatiei de la recordul de 4% atins in iulie, pe fondul ieftinirii petrolului cu aproape 50 dolari/baril in ultimele doua luni, la mai putin de 100 dolari/baril, pentru prima oara din aprilie.

Desi exista sanse ca inflatia sa coboare sub pragul de 2% impus de BCE inainte de 2010, estimarile facute de presedintele bancii centrale, Jean-Claude Trichet, depind de evitarea unei reveniri a pretului petrolului si a aparitiei unei spirale a majorarilor salariale, relateaza NewsIn.

“A majora salariile in conditiile de fata ar fi catastrofal”, a declarat Trichet in cadrul unei conferinte de presa, dupa o intrunire de doua zile cu ministrii de finante si cu reprezentantii bancilor centrale din statele membre ale Uniunii Europene.

Citeste si:

Comentariile sunt in linie cu asteptarile pietei, potrivit carora urmatoarea masura de politica monetara a BCE va fi coborarea dobanzii de referinta de la nivelul actual, de 4,25%, desi oficialii institutiei nu au dat niciun semnal in legatura cu aceasta masura.

Vice-presedintele BCE, Lucas Papademos, a spus ca ieftinirea petrolului va duce la o coborare a inflatiei, insa pietele marfurilor raman volatile si banca centrala trebuie sa aiba o perspectiva pe termen mediu.

“Este important sa estimam evolutia petrolului pe termen mediu, din moment ce pietele sunt caracterizate de un grad ridicat al volatilitatii”, a precizat Papademos.