BCE trebuie sa fixeze dobanda cheie in functie de criza financiara

Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa stabileasca dobanda de politica monetara in contextul crizei de pe pietele financiare, spune ministrul francez pentru afaceri europene, Jean-Pierre Jouyet, care estimeaza ca turbulentele ar putea dura inca un an, potrivit Reuters.

Jouyet nu a cerut chiar Bancii Centrale Europene sa coboare dobanda cheie, dar a spus ca va dura luni intregi pana cand vor avea efect masurile luate pentru inlaturarea efectelor crizei.

"Depinde de BCE, care va interveni in functie de efectele crizei asupra preturilor si asupra activitatii economice, sa spuna care vor fi consecintele pe care le vede in ceea ce priveste nivelul dobanzii cheie", a declarat Jouyet, la postul de radio France Inter, citat de Reuters.

Oficialul francez a refuzat sa clarifice daca cere sau nu o micsorare a dobanzii cheie, dar a spus ca turbulentele vor avea un impact mai mare asupra economiei europene decat asupra celei americane si vor afecta negativ luni intregi piata muncii si alte elemente economice.

"Criza inca nu a trecut", a subliniat Jouyet, dupa cum arata NewsIn. "Este clar ca aceasta criza va avea efect un timp indelungat asupra economiei, in ceea ce priveste rata angajarii, puterea de cumparare si creditarea, iar la nivel international vom avea perioade grele care ar putea dura pana toamna viitoare, adica inca un an", a adaugat ministrul francez pentru afaceri europene.

Riscurile ce ameninta sectorul financiar se vor manifesta in continuare.

Camera Reprezentantilor a respins, luni, un pachet de salvare a companiilor de pe Wall Street de 700 miliarde dolari, dar oficialul francez a spus ca spera ca planul sa fie adoptat, totusi, pana la sfarsitul saptamanii.

Liderii europeni se vor reuni la Bruxelles, in 15 octombrie, ca sa analizeze impactul crizei financiare si sa decida in ce masura este nevoie de o intarire a reglementarilor pietei.

"Trebuie sa creem un politist european in ceea ce priveste felul de functionare al pietelor si supravegherea bancilor si a asiguratorilor", a spus Jouyet si a adaugat ca ar fi nevoie de o intarire a rolului de supraveghere al BCE.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri