Consiliul bancii centrale elvetiene, condus de Jean-Pierre Roth, a micsorat rata pe trei luni Libor la un interval tintit de 0,5%, masura estimata de analisti intr-un sondaj Bloomberg, citat de NewsIn.

SNB "va lua toate masurile necesare pentru a aduce treptat nivelul Libor la mijlocul intervalului tintit", arata un comunicat al bancii centrale. "Economia elvetiana va fi grav afectata" de incetinirea la nivel mondial si de tulburarile din piete, mai arata comunicatul, potrivit NewsIn.

Decizia SNB face ca Elvetia sa fie prima tara din Europa ce ar putea sa coboare dobanda de referinta la zero, in contextul in care criza financiara aduce economia tarii in pragul recesiunii. Din moment ce consiliul de politica monetara dispune de o marja din ce in ce mai mica de reducere a dobanzii cheie, Roth ar putea fi nevoit sa urmeze tendinta bancii centrale americane, Federal Reserve, si sa introduca noi instrumente de mentinere a economiei pe linia de plutire.

Citeste si:

SNB estimeaza ca economia elvetiana se va comprima cu 0,5-1% in 2009. Banca centrala a injectat deja masiv franci in piata, pentru a calma tensiunile.

"Banca centrala va continua sa ofere pietei monetare un volum generos si flexibil de lichiditate", a anuntat institutia. "Banca va implementa si alte masuri, in cazul in care va fi necesar", mai arata comunicatul.

In 20 noiembrie, banca centrala elvetiana a coborat dobanda de politica monetara cu 1 punct procentual, la un interval cuprins intre 0,5% si 1,5%.