Economia Ungariei s-ar putea comprima in 2009 peste asteptari, ceea ce ar forta guvernul sa revizuiasca majoritatea planurilor economice, a spus premierul ungar Ferenc Gyurcsany.

Economia se va comprima cu 2-3%, peste prognoza anterioara de 1%, potrivit declaratiilor lui Gyurcsany, facute la canalul public de televiziune M1. Acesta a adaugat ca statul vrea sa reduca deficitul bugetar, desi toate cifrele relevate pot fi inca schimbate, informeaza Reuters.

"Economia mondiala are o evolutie mai proasta decat ne asteptam; aceasta este cu adevarat o criza economica globala", a mai spus acesta.

Purtatoarea de cuvant a guvernului, Bernadett Budai, i-a cerut ministrului finantelor, Janos Veres, sa publice o prognoza cu privire la anul financiar 2009, in urmatoarele doua saptamani.

Fondul Monetar International (FMI) a aprobat in noiembrie un imprumut de 15,7 miliarde dolari (12,3 miliarde euro) pentru Ungaria, destinat unui program de stabilizare a economiei nationale.

Imprumutul face parte din pachetul de 25,1 miliarde dolari destinat salvarii economiei ungare, ce include un credit de 8,1 miliarde dolari din partea Uniunii Europene (UE) si 1,3 miliarde dolari din partea Bancii Mondiale, potrivit NewsIn.

FMI a anuntat ca economia Ungariei se va comprima, cel mai probabil, cu 1% in 2008, fata de 1,75% in 2007. De asemenea, cresterea economica nu va atinge nivelul estimat de 3% decat dupa 2011.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Mai multe fabrici din zona Arad se inchid sau se muta in Ungaria