Agentia de evaluare financiara Standard & Poor\'s (S&P) a coborat de la \'BBB\' la \'BBB-\' ratingul pentru creditele pe termen lung ale producatorului francez de materiale de constructii Lafarge si ale subsidiarei din America de Nord, ca urmare a asteptarilor ca profilul financiar sa se deterioreze.
Standard & Poor's a anuntat, de asemenea, ca a confirmat calificativul 'A-3' pentru credite pe termen scurt al Lafarge, iar perspectivele asociate ratingurilor sunt 'negative', potrivit unui comunicat al agentiei de rating.

"Retrogradarea si confirmarea perspectivei negative reflecta asteptarile noastre ca profilul financiar al grupului sa se deterioreze in 2009 sub nivelurile de anul trecut si sa nu existe o revenire pana in 2010, in cel mai bun caz", a spus analistul Sabine Gromer, de la S&P.

In 16 ianuarie, si agentia de evaluare financiara Moody's a coborat ratingul producatorului de materiale de constructii Lafarge, de la 'Baa2' la 'Baa3', cu perspectiva 'negativa', ca urmare a deteriorarii conditiilor de pe piata materialelor de constructii.

Decizia survenise dupa ce calificativele Lafarge au fost plasate de Moody's sub monitorizare cu perspectiva negativa in 12 noiembrie 2008.

"Coborarea calificativului a fost determinata de asteptarile analistilor de la Moody's ca situatia de pe piata mondiala a materialelor de constructii sa se deterioreze, ceea ce va duce la o diminuare a lichiditatii, in conditiile in care posibilitatile de reducere a datoriilor, inclusiv prin creditare, fiind limitate pe termen scurt", spunea, in 16 ianuarie, analistul Matthias Hellstern de la Moody's.

In 5 decembrie, agentia de rating Fitch a plasat, de asemenea, ratingul 'BBB' pentru credite pe termen lung al companiei franceze de materiale de constructii Lafarge sub monitorizare cu perspectiva negativa, ca urmare a inrautatirii pietei, care ar putea continua si in 2009.

Fitch a coborat, totodata, calificativul pentru credite pe termen scurt al Lafarge, de la 'F2' la 'F3'.

Plasarea ratingului sub monitorizare cu perspectiva negativa reflecta conditiile slabe de tranzactionare de pe pietele mature, care vor persista si s-ar putea chiar inrautati in 2009, avertizau, la momentul respectiv, analistii de la Fitch.

Acest aspect, corelat cu o posibila scadere a cererii de pe pietele emergente ar putea determina o reducere a lichiditatii companiei in 2009, afectand posibilitatea Lafarge de a reduce datoria la fel de rapid pe cat fusese anticipat.

Lafarge este prezenta pe piata romaneasca, unde detine trei centre de productie in Medgidia (Constanta), Hoghiz (Brasov) si Targu Jiu (Gorj).
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri