Alaturi de o evaluare sumbra a starii finantelor publice, sugerand ca estimarile ministrului de finante Alistair Darling cu privire la imprumuturi sunt mult prea optimiste, ONS a afirmat ca Lloyds Banking Group si Royal Bank of Scotland (RBS) ar trebui tratate ca si companii publice, deoarece acum sunt partial sub controlul statului, conform NewsIn.

Oficiul de statistica din Marea Britanie a mai spus ca va fi nevoie de timp pentru o evaluare corecta a pagubelor pe care o astfel de decizie le poate crea la nivelul datoriei nete din sectorul public, dar a estimat ca aceasta ar putea avansa cu 1.000-1.500 miliarde lire sterline. Estimarea superioara este dublul datoriei nationale si echivalentul a circa 100% din produsul intern brut (PIB).

Institutia a aratat ca a luat decizia "pe baza argumentului ca guvernul are capacitatea de a controla politica de companie a bancilor in cauza, prin conditiile asociate acordurilor referitoare la recapitalizare".

Citeste si:

Cu toate acestea, analistii au sugerat ca miscarea a dezechilibrat situatia, intrucat doar obligatiile bancilor respective sunt adaugate in registrele publice, nu si activele lor.

Trezoreria a injectat miliarde de lire sterline in sectorul bancar pentru a-l salva de la colaps. Lloyds, care a preluat recent controlul HBOS printr-o fuziune menita sa salveze HBOS, a primit 17 miliarde lire sterline si este detinuta in proportie de 43% de contribuabili.

Guvernul a preluat, de asemenea, Northern Rock si Bradford & Bingley si detine aproape 70% din actiunile Royal Bank of Scotland.