"Vom elabora planuri energice in favoarea locurilor de munca, de 1.500 miliarde yeni", a declarat Yoichi Masuzoe, ministrul nipon al muncii, conform NewsIn.

"Oamenii sunt ingrijorati in legatura cu modul cum vor trai in perioada in care cauta de lucru sau urmeaza cursuri de formare profesionala. Vrem sa adoptam masuri drastice pentru a rezolva acest tip de probleme", a mai spus ministrul.

Masuzoe nu a oferit detalii asupra continutului planului. Potrivit presei nipone, masurile prevad mai ales finantarea pregatirii profesionale pentru persoanele ce cauta de lucru, subventionarea companiilor pentru ca acestea sa nu concedieze personal si oferirea de ajutor muncitorilor imigranti ramasi fara loc de munca din cauza crizei - sau finantarea intoarcerii in tara de origine a acestora.

Companiile din Japonia, afectate de scaderea exporturilor, au disponibilizat zeci de mii de angajati in doar cateva luni. Aproximativ 158.000 de angajati temporari vor fi disponibilizati la incheierea contractului lor, pe 31 martie, data care marcheaza sfarsitul anului fiscal.

Rata somajului a ajuns la 4,1% in ianuarie, iar expertii cred ca ar putea depasi 5% anul acesta, daca criza se va agrava.