Ministrul finantelor, Janos Veres, anuntase anterior ca economia se va comprima peste estimarile guvernului, de 3,5%, din cauza performantelor financiare slabe ale pietelor europene, conform NewsIn.

"Ne putem gandi la o comprimare cu 5-6% a economiei", a declarat Keller pentru postul public de televiziune, adaugand ca o astfel de prognoza este realista, avand in vedere conditiile economice curente.

Noile estimari sunt in linie cu perspectiva acordata luni de agentia de evaluare Standard and Poor's, cand a redus ratingul Ungariei pentru credite pe termen lung in valuta si forinti, avand o perspectiva negativa, din cauza deteriorarii indicatorilor economici si fiscali.

O comprimare mai puternica ar putea presupune alte reduceri ale cheltuielilor bugetare, peste cele 200 miliarde de forinti (898 milioane dolari) anuntate in februrie, pentru temperarea deficitului bugetar in linie cu termenii impusi de acordul din octombrie cu Fondul Monetar International (FMI), pentru un imprumut de 25,1 miliarde dolari.

"Am spus in repetate randuri ca deficitul bugetar trebuie mentinut sub nivelul de 3% din PIB, in orice circumstante, asa ca toate cheltuielile trebuie reduse pentru ca acest nivel sa fie atins", a mai spus Keller.