Ziua de luni a fost cea mai buna pentru piata de M&A (fuziuni si achizitii) din 2009, dupa un prim trimestru dezastruos in termeni de tranzactii corporate.
Astfel, intr-o singura zi au fost anuntate cinci mari deal-uri, in valoare totala de 26,7 miliarde de dolari.

“In data de 20 aprilie au fost anuntate cinci tranzactii de peste 1 miliard de dolari, cel mai ridicat nivel zilnic din 13 octombrie 2008, cand 10 astfel de tranzactii au fost inchise”, au spus reprezentantii companiei de cercetare Dealogic citati de The Economic Times.

Cea mai mare tranzactie a fost mutarea prin care PepsiCo Inc a platit 13,3 miliarde dolari in numerar si actiuni pentru cumpararea participatiilor detinute de alti actionari in primele doua companii de imbuteliere ale sale, cu scopul de a controla mai bine vanzarile din America de Nord.

PepsiCo, al doilea producator mondial de bauturi racoritoare, a oferit echivalentul a 29,50 dolari/actiune pentru titlurile celei mai mari companii de imbuteliere a sa, Pepsi Bottling Group Inc., si 23,27 dolari/actiune pentru cele ale grupului PepsiAmericas Inc.

Compania Oracle Corp. a anuntat luni ca va achizitiona Sun Microsystems Inc. pentru 7,4 miliarde dolari, sau 9,50 dolari/actiune, dupa ce consiliul director al ambelor grupuri a aprobat tranzactia in unanimitate.

Tranzactia a surprins industria IT, dupa ce, la inceputul lunii aprilie, IBM si-a retras oferta de preluare a Sun Microsystems, mutare evaluata la 7 miliarde dolari.

O alta tranzactie anuntata luni a fost realizata de GlaxoSmithKline, care a preluat Stiefel Laboratories, pentru 3,6 miliarde dolari.

De asemenea, UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a fost de acord sa isi vanda divizia din Brazilia, UBS Pactual, fostului director al acesteia, Andre Esteves, pentru 2,5 miliarde dolari, pentru reducerea riscului si consolidarea bilantului.

Piata globala de fuziuni si achizitii (M&A) a scazut in primul trimestru din 2009 cu o treime, fata de perioada similara a anului trecut, la 444 miliarde de dolari, in contextul in care criza financiara internationala a inghetat un numar considerabil de tranzactii.

Declinul a fost inregistrat in ciuda injectiilor de capital primite de mai multe banci banci si a celor doua tranzactii-gigant din industria pharma din Statele Unite, in valoare totala de 110 miliarde de dolari, ce reprezinta un sfert din piata globala de M&A in perioada analizata.

Bancherii considera ca actualele conditii vor ramane dificile pana cand piata creditelor isi va reveni, titlurile companiilor listate se vor stabiliza, iar economia globala se va revigora, ceea ce va permite cumparatorilor sa previzioneze mai usor castigurile viitoare.

Cele mai mari tranzactii din primele trei luni ale acestui an, preluarea Schering-Plough de catre Merck’s pentru 45,9 mld. dolari si achizitia Wyeth de catre Pfizer pentru 64,5 mld. dolari, au facut ca primul trimestru din 2009 sa fie pentru industria pharma cel mai dinamic din ultimul deceniu, in termeni de fuziuni si achizitii.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri