Anterior, in martie, cele doua institute guvernamentale estimasera ca produsul intern brut (PIB) ar urma sa scada in 2009 cu 2,2%, conform Wifo, si cu 2,7%, potrivit IHS.

Totodata, si alte institute internationale au revizuit in coborare perspectiva asupra economiei Austriei. Astfel, Fondul Monetar International (FMI) estimase o comprimare a economiei cu 3% in aprilie, pentru ca in mai Comisia Europeana sa estimeze o scadere a PIB-ului cu 4%, potrivit NewsIn.

De asemenea, banca centrala a Austriei a anuntat la inceputul lunii iunie ca PIB-ul ar urma sa scada cu 4,2%, in timp ce estimarile Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) publicate miercuri indicau o scadere a acestuia cu 4,3%.

Economia Austriei s-a comprimat cu 2,6% in primul trimestru din 2009, pentru al doilea trimestru consecutiv, dupa o scadere cu 0,4% in ultimele trei luni din 2008.

Per total, PIB-ul Austriei a crescut in 2008 cu 1,8%. Cele doua institute estimeaza ca economia urmeaza sa creasca in 2010, intre 0,3 si 0,5%.

Economia Austriei va creste abia in 2013 pana la nivelul atins inaintea crizei financiare.

Bank Austria, o divizie a bancii italiene UniCredit, a anuntat ca indicatorul privind economia a urcat la -2,5 puncte in mai, de la -2,9 puncte in aprilie, in contextul in care economia Austriei se indreapta catre iesirea din recesiune. Totusi, oficialii bancii au avertizat asupra optimismului exagerat.