Preturile la titei si carburanti pe piata americana si-au reluat tendinta de crestere, in conditiile in care activitatea rafinariilor din sudul tarii, lovit de uragane, este inca departe de a fi reluata.

Miercuri seara, pe piata americana, sortimentul brut se scumpise cu 1,28 dolari, ajungand la 66,35 dolari barilul. O crestere considerabila s-a inregistrat si la benzina, cu 12 centi, ajungand la 2,29 dolari per galon.

Aceasta evolutie era de asteptat, se afirma in ultimul raport saptamanal al Institutului American Petroleum, care semnala o scadere a stocurilor de titei cu 740.000 barili, in conditiile in care, dupa uraganele Katrina si Rita, industriile au inceput, treptat, sa-si reia productia.

Potrivit BBC, descurajator este si faptul ca optimismul manifestat initial ca rafinariile isi vor relua curand activitatea a disparut, expertii ajungand la concluzia ca acest lucru nu se va petrece inainte de cateva saptamani.

12 rafinarii din Texas si Louisiana continua sa fie inchise, lipsind piata americana de derivatii a aproape 500.000 barili de titei zilnic.

Departamentul american al Energiei, citat de Reuters, a anuntat ca este posibil ca, timp de mai multe saptamani, 15 la suta din capacitatile de rafinare ale SUA sa nu functioneze. Reluarea spiralei preturilor la benzina a provocat o reactie si din partea Uniunii Europene. Intr-un discurs rostit in Parlamentul European, Andris Piebalgs, comisarul european pentru energie, a cerut marilor companii petroliere ale lumii "sa dea dovada de responsabilitate si sa investeasca mai mult in crearea de capacitati de rafinare", intrucat consumul de carburanti a crescut considerabil de la ultimele investitii de acest gen ce au avut loc in anii '70.

Cererea formulata de comisarul european, relateaza Reuters, face parte dintr-un plan in cinci puncte elaborat de Comisia Europeana pentru a face fata preturilor mari la combustibili, dupa uraganele Katrina si Rita.

El include, de asemenea, necesitatea economisirii energiei, consum redus de carburanti, folosirea in mai mare masura a energiilor alternative.