Costurile crizei financiare globale au ajuns la 11,9 mii de miliarde dolari, suma ce ar putea finanta plata unui cec de trei mii de dolari pentru fiecare cetatean al planetei, conform calculelor Fondului Monetar International (FMI), informeaza NewsIn.

Suma totala este echivalenta cu aproximativ o cincime din productia economica globala anuala si include si injectiile de capital pompate in sectorul bancar pentru a preveni colapsul acestuia, costurile operatiunilor de curatare a activelor toxice din sistem, garantarea datoriilor si sprijinul bancilor centrale, care au introdus lichiditate in sistem.

Calculele FMI, realizate inainte de aniversarea a doi ani de la inceperea crizei economice, subliniaza continuitatea cresterii costurilor.
In mare parte, costurile au fost suportate de catre statele dezvoltate, care au fost afectate de costuri totale de 10,2 mii de miliarde dolari, in timp ce statele in curs de dezvoltare au contribuit cu doar 1,7 mii de miliarde.

Suma este in principal compusa din lichiditate pompata de bancile centrale pentru a sustine sectorul financiar, cel mai grav afectat de criza, scrie The Telegraph.

Raportul FMI arata ca Marea Britanie a cheltuit cel mai mult pe masuri de sustinere a sectorului financiar, costurile totale ridicandu-se la 81,8% din produsul intern brut (PIB), sau 1,227 mii de miliarde lire sterline.

Statele membre ale grupului informal G20, al celor mai mari tari industrializate si in curs de dezvoltare, sunt deja confruntate cu un deficit bugetar combinat de 10,2% din PIB in 2009, cel mai ridicat nivel inregistrat de la Al Doilea Razboi Mondial.

Chiar daca cel mai accentuat deficit bugetar va fi cel al Statelor Unite, cu 13,5% din PIB, Marea Britanie este confruntata cu un deficit de 11,6% din PIB, in cazul Japoniei acesta fiind de 10,3%.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri