"Principalul scop al vizitei este sa dam un nou impuls pentru dezvoltarea dialogului politic bilateral si discutarea unor noi proiecte comune de cooperare in primul rand, discutiile se vor axa pe reluarea livrarilor directe de gaz tukrmen catre Ucraina, pe cooperarea in domeniul economico-comercial si tehnico-militar", se arata in comunicatul serviciul de presa al presedintelui ucrainean.

in anii '90, Ucraina cumpara direct gazul turkmen destinat pentru export in volum de circa 35 miliarde de metri cubi pe an. La inceputul anilor 2000, compania Gazprom a inceput sa cumpere gaz din Asia Centrala, unde Turkmenistanul este cel mai mare exportator de gaz, pentru a-l vinde catre Ucraina, anunta NewsIn.

Compania ucraineana Naftogaz a cerut Gazpromului, saptamana trecuta, sa reduca din 2010 volumul de baza de gaz importat de Ucraina prevazut in contracte, de la 52 miliarde de metri cubi la 33 miliarde metri cubi.

La sfarsitul lunii august, ambasadorul Ucrainei in Turkmenistan, Victor Maiko, a spus ca Ucraina este pregatita pentru negocieri cu Ashabadul pentru reluarea livrarilor directe de gaz in volum de pana la 15 miliarde metri cubi pe an si in acelasi timp se vede ca stat de tranzit pentru una dintre ramificatiile conductei europene Nabucco.

Potrivit ambasadorului ucrainean, Iuscenko intentioneaza sa discute cu presedintele turkmen Gubanguli Berdimuhamedov despre livrarile de gaz si participarea companiilor ucrainene in unele proiecte din domeniul constructiilor in Turkemenistan.

El a adaugat atunci ca Ucraina este pregatita pentru pentru negocieri trilaterale, cu participarea Rusiei, privind posibilitatea de a relua livarrile directe de gaz, in volum de 10-15 miliarde de metri cubi. Potrivit ambasadorului, negocierile in acest sens ar putea dura "de la sase luni pana la un an".

Potrivit unor surse din guvernul turkmen, presedintele ucrainean va sosi la Ashabad, iar discutiile dintre Iuscenko si Berdimuhamedov vor avea loc marti.

Potrivit unor experti din Turkmenistan, este putin posibil ca incercarea lui Iulscenko sa fie un succes. in acelasi timp, Ucraina vrea sa foloseasca toate mijloacele pentru a-si diminua dependenta sa de Gazprom in ceea ce priveste livrarile de gaz, considera expertii. in luna ianuarie, europenii s-au confruntat cu o sistare a livrarilor de gaz rusesc timp de doua saptamani, din cauza unui diferend comercial dintre Kiev si Moscova.