"Revenirea va fi destul de lenta, ritmul de crestere fiind, in medie, sub cel inregistrat inainte de criza. Este prea devreme sa putem spune ca am depasit criza", a declarat Strauss-Kahn, intr-un interviu in Washington, inainte de summitul G20 ce va incepe maine la Pittsburgh, informeaza NewsIn.

Directorul FMI a mai cerut decidentilor sa profite de ocazie pentru a rezolva problema dezechilibrelor din comert si investitii, ce au contribuit la prabusirea creditelor. Acordarea unui rol mai important pentru China in cadrul FMI va ajuta la imbunatatirea cooperarii, in contextul in care oficialii incearca sa reduca nivelul creditarii din Statele Unite si sa sprijine cererea interna in tarile cu excedente comerciale.

"Esecul in reechilibrarea economiei mondiale ar distruge orice redresare. Obiectivul unei economii mondiale echilibrate este benefic pentru toti", a declarat Gerard Lyons, economist in cadrul Standard Chartered Plc.

Liderii grupului G20, ce include marile tari dezvoltate si economiile in curs de dezvoltare, se reunesc joi la Pittsburgh, pentru un summit de doua zile.
"Brusc, suntem intr-o postura mai buna decat inainte de a realiza o astfel de cooperare si coordonare economica", a declarat Strauss-Kahn. Discutiile G20 sunt o ocazie de "a imbunatati modul in care realizam impreuna guvernarea mondiala si ar putea da rezultate".

Secretarul Trezoreriei americane, Timothy Geithner, a declarat marti ca liderii G20 "vor realiza unde ne aflam in procesul de inscriere a economiei mondiale pe o traiectorie de crestere mai puternica, mai sustenabila si mai echilibrata".

Obiectivele includ un sistem financiar mai puternic, care sa poata absorbi mai bine socurile, a adaugat Geithner.