Ponderea dolarului american in rezervele valutare din lume a coborat la 62,5% la finalul lunii iunie, de la 65% la sfarsitul primului trimestru. In schimb, cota lirei sterline a crescut usor, de la 4% la 4,3%, la fel ca si ponderea yenului, care a ajuns la 3,1%, de la 2,9% in martie, potrivit FMI.

Pentru moneda americana este cea mai redusa cota ca moneda de rezerva pe plan mondial de la introducerea euro, in 1999, in timp ce pentru moneda europeana este cea mai mare pondere dupa aparitia sa, informeaza NewsIn.

Presedintele Bancii Mondiale, Robert Zoellick, a avertizat marti Statele Unite sa nu considere ca rolul dominant al dolarului ca moneda de rezerva este garantat pentru totdeauna.

"Desigur ca astazi dolarul ramane moneda de rezerva predominanta, dar nimic nu e garantat", a afirmat Zoellick, intr-un interviu pentru Bloomberg Television.

Valoarea rezervelor valutare mondiale a crescut in al doilea trimestru al acestui an pana la 6.800 miliarde dolari, de la 6.500 miliarde dolari la finalul primului trimestru. Totusi, datele privind ponderea fiecarei monede se bazeaza pe extrapolarea unor cifre valabile pentru o parte a rezervelor - de circa 4.000 miliarde dolari -, in conditiile in care nu toate bancile centrale prezinta date legate de structura rezervelor valutare.