Monopolul rusesc al gazelor naturale Gazprom, controlat de statul rus, a anuntat o scadere cu 49,8% a profitului net in primul semestru al acestui an, la 7,1 miliarde euro, pe fondul cresterii cheltuielilor pentru activitatile curente, ca urmare a crizei.
Astfel, Gazprom a inregistrat in prima jumatate a anului un profit net de 305,8 miliarde ruble (7,1 miliarde euro) fata de 609,3 miliarde ruble (14,1 miliarde euro) in primul semestru din 2008, informeaza compania, potrivit NewsIn, care citeaza AFP.

In plus, cifra de afaceri a Gazpom a scazut cu 6,6% fata de primele sase luni din 2008, la 1.640 miliarde ruble (38 miliarde euro), ca urmare a scaderii vanzarilor de gaze in Rusia si a diminuarii vanzarilor de produse rafinate.

Cheltuielile operationale ale grupului au crescut cu 16% in acelasi interval, la 28 miliarde euro, dupa ce costurile pentru gazul cumparat de Gazprom au crescut de peste doua ori. Cresterea provine in special de la "majorarea pretului gazului din Asia Centrala, care a fost compensata doar partial de reducerea cheltuielilor fiscale, de personal si alte cheltuieli", se mai arata in comunicat.

Datoriile Gazprom au sporit in primul semestru din 2009 cu 31%, pana la 1.335 miliarde ruble (31 miliarde euro). Grupul, care exporta 65% din gazele naturale in Europa, a fost afectat puternic de caderea cererii de pe vechiul continent, ca urmare a crizei economice si financiare.

Imperiul Gazprom, cladit pe baza fostei industrii sovietice a gazelor naturale, controleaza un sfert din rezervele mondiale de gaz si reprezinta circa 8% din produsul intern brut al Rusiei, furnizand un sfert din consumul european de gaz.

Afla ce crede Joschka Fischer despre presiunile Rusiei asupra Europei.

Putin: Ucraina are din nou probleme in a plati gazul.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »
Ascultă primul podcast de FinTech și digital banking din piață.

Citeste si