Cele patru institutii bancare sunt acuzate de autoritatile venezuelene de nereguli privind originea fondurilor, de majorari suspecte de capital, de probleme de solvabilitate si ca nu au acordat suficiente imprumuturi "sectoarelor productive" ale tarii. Ancheta se deruleaza "pentru a stabili responsabilitatile si sanctiunile corespunzatoare", a adaugat ministrul.

Vineri, justitia a interzis parasirea tarii pentru 16 directori de la trei din cele patru banci, iar unul dintre proprietari a fost arestat. Canarias, BanPro, Confederado si Bolivar Banco gestioneaza in total 8,8% din totalul activelor bancare din Venezuela, potrivit datelor din acest sector.

Bancile au fost plasate in urma cu zece zile sub controlul statului, iar pentru Canarias si BanPro, decizia a fost de lichidare, deoarece statul a identificat "nereguli care au compromis solvabilitatea" celor doua banci, a precizat ministrul Ali Rodriguez.

Guvernul va garanta depozitele a 457.000 de persoane la BanPro, respectiv 97% dintre clienti, si ale 268.000 de persoane de la Canarias, respectiv 92% dintre deponenti, a mai spus ministrul. Situatia de la Confederado si Bolivar Banco este mai putin grava, insa statul a decis inchiderea lor provizorie incepand de luni pentru a permite insanatosirea acestora, a mai spus ministrului economiei.

Duminica, presedintele venezuelean Hugo Chavey, liderul stangii antiliberale din America Latina, a avertizat bancile private ca ar putea proceda la nationalizarea institutiilor care fac "afaceri cu banii poporului", in loc sa acorde credite saracilor, potrivit NewsIn.

Mai mult de 70% din sectorul bancar venezuelean este privat, dar statul a devenit principalul actor al pietei financiare odata cu nationalizarea in luna mai a Banco de Venezuela, a treia institutie financiara a tarii, care apartinea grupului spaniol Santander.