Banca Centrala Europeana (BCE) ar trebui sa-si revizuiasca reglementarile privind garantiile, dupa ce o serie de scaderi de ratinguri au facut ca agentia de evaluare financiara Moody’s Investors Service sa aiba drept de veto asupra accesului Greciei la creditele BCE, scrie Goldman Sachs Group.

"Este o situatie ciudata si inacceptabila pentru BCE", a declarat Erik Nielsen, economist in cadrul Goldman Sachs. "In cazul in care nu va exista o ameliorare majora a perspectivelor fiscale ale Greciei in urmatoarele luni, BCE ar trebui sa rectifice situatia", mai apreciaza analistul, citat de Bloomberg.

Eligibilitatea titlurilor de stat emise de Grecia este sub semnul intrebarii dupa ce agentia de rating Standard & Poor’s a urmat decizia Fitch si a redus, pe 16 decembrie, ratingul Greciei la 'BBB+'.

O noua reducere din partea Moody’s ar putea face ca titlurile de stat grecesti sa nu fie acceptate ca garantii in cazul in care BCE revine, conform planurilor, la regulile aplicate inainte de criza pentru colateralul acceptat la imprumuturile de la banca centrala.

BCE accepta in prezent ca garantii titluri de stat cu rating 'BBB-', dupa ce a relaxat regulile, ca raspuns la criza financiara.

"Situatia inimaginabila, ca BCE sa nu accepte titluri emise de un stat membru drept garantie, a devenit un risc major, ce este controlat numai de Moody’s", a mai spus Nielsen, citat de NewsIn. Agentia este in prezent principalul element de luare a deciziilor in ceea ce priveste eligibilitatea titlurilor emise de Grecia.

In prezent, Moody’s este singura agentie de rating ce evalueza Grecia la 'A1', cu trei trepte peste calificativele acordate de celelalte doua mari agentii de evaluare financiara.

Nielsen sustine ca BCE ar trebui sa-si schimbe regulile privind colateralul, astfel incat calificativele a doua din cele trei principale companii de evaluare financiara sa fie conforme cerintelor privind garantiile.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Proteste in Atena fata de acordul privind denumirea Macedoniei