Autoritatile landului german Bavaria intentioneaza sa ceara daune de 650 milioane de euro landului austriac Carinthia pentru a compensa pierderile cauzate de preluarea de catre banca publica regionala BayernLB a Hypo Alpe-Adria, nationalizata intre timp.
Un raport intern BayernLB arata ca banca publica regionala din Bavaria a cumparat la un pret prea mare si in mod precipitat banca austriaca Hypo Alpe-Adria, nationalizata la finalul anului trecut de guvernul de la Viena, pentru a evita intrarea acesteia in faliment. De altfel, in legatura cu preluarea Hypo Alpe-Adria in 2007, pentru 3,2 milioane euro, au existat banuieli legate de diverse neregularitati, relateaza AFP citeaza NewsIn.

Potrivit editiei de duminica a cotidianului Die Presse, premierul landului Bavaria, Horst Seehofer, solicita si rambursarea castigurilor realizate de un grup de investitori ce au preluat participatii la Hypo Alpe-Adria, a sasea banca austriaca, cu putin inainte de preluarea bancii de catre BayernLB. Unul din acesti investitori, Veit Sorger, si-a plasat intre timp castigurile astfel obtinute sub sechestru.

Fara a cita surse, Die Presse a relatat ca vanzarea bancii publice austriece a servit la finantarea partidelor politice din Austria. Astfel, partidul de extrema dreapta al lui Jörg Haider, BZÖ, care controleaza guvernul regional din Carinthia, ar fi primit 27 milioane euro, iar aliatul sau conservator ÖVP, cu care imparte guvernarea, ar fi luat 13 milioane euro.

Acuzatii similare au fost formulate in trecut de opozitia ecologista din Carinthia, insa o comisie de ancheta formata la nivelul landului nu a descoperit probe in acest sens. O ancheta judiciara a fost demarata in Austria incepand de la mijlocul lunii decembrie pe acest subiect.

La mijlocul lunii decembrie, guvernul austriac a anuntat nationalizarea bancii Hypo Alpe-Adria, care va beneficia si de o injectie de lichiditati de 1,5 miliarde euro, din care 450 milioane euro de la stat si 200 milioane euro de la landul Carinthia. Potrivit acordului, fostul actionar majoritar al bancii austriece, BayernLB, si-a vandut participatia de 67% pentru 1 euro si va injecta 825 milioane euro in Hypo Alpe-Adria.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Nava spațială „Starship” a SpaceX a explodat în timpul unui test live
Setari Cookie-uri