Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si-a majorat anul trecut investitiile in Europa de Est, pana la 7,9 miliarde euro, din care cea mai mare parte a mers catre sectorul financiar, pentru a sustine revenirea din criza, a anuntat institutia.
BERD a precizat ca vizeaza a majorare a acestor investitii in anii urmatori. In 2009, banca s-a axat in special pe sustinerea bancilor, grav afectate de criza finaicara mondiala, pentru a le permite sa mentina creditarea, in special catre companiile mici, noteaza NewsIn.

Banca a oferit, de asemenea, finantare companiilor mari si a investit masiv in proiecte de energie si infrastructura. Investitiile in energie s-au orientat spre energia regenerabila.

"Incetinirea economica mondiala va continua sa afecteze regiunea in care investeste BERD. Revenirea va fi lenta si inegala in regiune, iar afluxurile de investitii private vor ramane mici. Ca si in 2009, BERD va fi gata sa sprijine Europa de Est in aceasta perioada dificila", a declarat Manfred Schepers, vicepresedintele BERD.

BERD a afisat in 2009 o pierdere neta de 746 milioane euro, in ton cu estimarile, dupa o pierdere de 602 milioane euro in anul precedent.
Pierderea reflecta o crestere a provizioanelor pentru posibilele pierderi din credite si pierderi din reevaluarea participatiilor din portofoliu.

Capitalizarea bancii ramane "foarte buna", insa institutia a cerut aprobarea actionarilor pentru o majorare de capital, pentru a putea finanta investitii mai mari in urmatorii ani, mai arata comunicatul BERD.

Infiintata in 1991, la sfarsitul Razboiului Rece, pentru a ajuta fostele tari comuniste sa se adapteze la pietele libere, BERD a investit pana in prezent peste 47 miliarde euro pe cont propriu si aproape 150 miliarde euro alaturi de alti parteneri din sectorul public si privat.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri