Proiectul sectorului bulgar al gazoductului Nabucco va fi terminat pana la sfarsitul anului 2011, a declarat directorul companiei insarcinate cu acest proiect, citat de Sofia News Agency.

Ruta finala a segmentului bulgar al Nabucco, ce va avea o lungime de 412 kilometri, va fi finalizata in octombrie sau noiembrie anul acesta, a declarat directorul general al Himcomplekt Engineering Sofia, Krikor Topakbasian, informeaza NewsIn.

Proiectul Nabucco prevede construirea unui gazoduct care sa transporte anual pana la 31 miliarde metri cubi de gaz. Lansat in 2002, costul proiectului este estimat la circa 8 miliarde euro, insa specialistii sunt de parere ca banii vor fi greu de gasit, din cauza crizei financiare globale.

O alta problema pentru Nabucco o reprezinta gasirea furnizorilor de gaz, in conditiile in care Iranul, luat in calcul la un moment dat, este un stat putin fiabil, supus sanctiunilor economice internationale. Nabucco este contracarat si de eforturile Federatiei Ruse de a construi, la randul sau, South Stream, gazoduct proiectat sa lege Rusia de Europa pe sub Marea Neagra, ocolind Ucraina.

Cu o lungime de circa 900 de kilometri, gazoductul South Stream va trece pe sub Marea Neagra, prin apele teritoriale ale Turciei, si va lega litoralul rus de litoralul bulgar. Avand o capacitate de 63 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, conducta, considerata un concurent al proiectului Nabucco, la care ia parte si Romania, va furniza aproape 35% din totalul livrarilor de gaz rusesc destinat Europei. Gazoductul ruso-italian va fi operational din 2015.

Din consortiul Nabucco fac parte, cu cate o parte egala de 16,67%, OMV (Austria), MOL (Ungaria), Bulgargaz (Bulgaria), Transgaz (Romania), Botas (Turcia) si RWE (Germania).

Ministrul rus de Externe: Rusia nu este interesata de Nabucco


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Cablul energetic submarin catre Turcia s-a dus la fund