Acest vot intervine a doua zi dupa ce trei angajati ai unei banci au murit intr-un incendiu, in cursul unor manifestatii violente impotriva masurilor de securitate. Angajatii din sectorul bancar organizeaza o greva pentru a protesta fata de decese. De asemenea, greva generala din tara va continua, informeaza NewsIn.

Presedintele elen Karolos Papoulias a avertizat ca tara se afla "in pragul abisului". "Suntem cu totii responsabili sa nu faca pasul in gol", a adaugat el intr-un comunicat.

Guvernul grec si-a luat angajamentul sa scada cheltuielile - una dintre conditiile pentru un pachet de asistenta in valoare de 110 miliarde de euro oferit de Fondul Monetar International (FMI) si de Uniunea Europeana. "Suntem pregatiti sa platim costul politic mare", a declarat miercuri ministrul de finante Giorgios Papaconstantinou, in timpul unei dezbateri privind proiectul.

Masurile de austeritate care urmeaza sa fie votate de Parlamentul grec includ inghetarea salariilor pana in 2014, precum si reducerea sau inghetarea pensiilor. De asemenea, varsta de pensionare va creste de la 61 la 63 de ani, iar TVA-ul va ajunge la 23% de la 19%. Si taxele pe combustibil, alcool si tigari vor fi marite cu 10%.

Scopul acestor masuri vizeaza sa reduca cheltuielile bugetare cu 30 de miliarde de euro pe o perioada de trei ani, astfel incat deficitul public elen sa ajunga sub 3% din PIB pana in 2014. In prezent acesta este de 13,6%.

Decesele - primele in urma unor proteste din ultimii 20 de ani din Grecia - au socat opinia publica. In fata bancii Marfin de pe bulevardul Stadiou, unde doua femei, dintre care una era insarcinata, si un barbat au murit din cauza fumului, atmosfera este sumbra. Oamenii care merg la serviciu se opresc si se uita la fatada inegrita a cladirii, parca pentru a realiza amploarea a ceea ce s-a intamplat, relateaza corespondentul BBC.

Premierul Giorgios Papandreou le-a spus parlamentarilor ca aceste decese sunt un "act criminal". "Nimeni nu are dreptul la violenta, in special violenta care duce la crime. Violenta naste violenta", a afirmat el.

Un manifestant de stanga a declarat pentru BBC ca acuza Guvernul pentru aceste morti, pentru ca a "eliberat o violenta a politiei enorma in fata unei demonstratii foarte ample".