Clasamentul grupei G:

1. Brazilia – 7 puncte

2. Portugalia – 5 puncte


3. Coasta de Fildes – 4 puncte

4. Coreea de Nord – 0 puncte

Portugalia. In ultimii zece ani, Portugalia nu a reusit sa stabileasca o crestere economica solida in toate sectoarele, scrie Goldman Sachs in raportul sau legat de economiile tarilor participante la CM din Africa de Sud.

Scaderea productivitatii a facut din Portugalia o tara neperformanta in comparatie cu vecinii din zona euro, cresterea economica anuala din 2000 a fost in medie de 0,9% comparativ cu cea de 1,4% din zona euro, iar recesiunea a afectat dramatic economia.

Anul trecut Portugalia a avut un deficit bugetar de 9,4% din PIB, mizand pe o reducere la 7,3% din PIB in acest an si la 4,6% din PIB in 2011.
Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) estimeaza ca deficitul bugetar va ajunge la 7,4% in acest an si la 5,6% din PIB anul viitor.

Pe de alta parte, economia Portugaliei ar putea creste in acest an cu 1% si cu 0,8% in 2011, pe fondul revenirii consumului si a exporturilor.
Portugalia se numara printre favoritele castigarii marelui trofeu, ocupand pozitia a treia in clasamentul FIFA, desi in ierarhia dupa PIB aceasta ocupa locul 49.

Brazilia. Pentru Brazilia participarea la Cupa Mondiala a devenit o traditie, fiind castigatoarea a cinci titluri de campioana si echipa care a jucat cele mai multe finale de CM.

De asemenea, in clasamentul FIFA Brazilia ocupa prima pozitie, fiind si principala favorita la castigarea titlului. In ceea ce priveste dinamica economica se poate spune ca Brazilia are o evolutie la fel de buna.

In timp ce majoritatea tarilor se confrunta cu situatii economice incerte, cea a Braziliei a revenit deja la ritmul de dinaintea crizei economice. Tari din grupul BRIC - precum India, China si Brazilia - isi revin mai repede ca Statele Unite, Japonia, Marea Britanie si Franta, anunta analistii bancii de investitii Goldman Sachs.

Pentru 2010 Brazilia anticipeaza o crestere economica de 6%. De asemenea, majoritatea analistilor estimeaza ca PIB-ul Braziliei va creste anual cu aproximativ 5% in urmatorii 10 ani.

Potrivit Goldman Sachs, pana in 2040 Brazilia ar putea deveni printre cele mai puternice economii ale lumii, depasind Germania si Italia, principalii rivali ai tarii in fotbal.

Una dintre calitatile pentru care Brazilia a ajuns la aceasta performanta este stabilitatea politica, precum si transparenta care confera un avantaj fata de restul de tari BRIC, cunoscute pentru guvernele centralizate.