Economia Marii Britanii a inregistrat in perioada aprilie-iunie cel mai accentuat ritm trimestrial de crestere din ultimii patru ani, de 1,1%, dupa un avans de 0,3% in trimestrul anterior, sustinuta de revenirea activitatii in sectorul serviciilor, industriei prelucratoare si din constructii.

Datele, preliminare, au fost anuntate de biroul national de statistica britanic. Aceste estimari sunt primele dintr-o serie de trei. Mai multi analisti intervievati de Bloomberg au anticipat un avans de 0,6% al economiei in al doilea trimestru, transmite Mediafax.

"Este un semn foarte incurajator faptul ca economia isi revine, se intareste si se dezvolta. Privind inainte, problema mare nu este ce se va intampla in Marea Britanie, ci cum va evolua situatia in afara. Evolutia economiei este indeajuns de puternica pentru a suporta inasprirea fiscalitatii", a declarat Neville Hill, analist la Credit Suisse.

Activitatea din servicii, cu o pondere de 76% in Produsul Intern Brut (PIB), a avansat cu 0,9% in al doilea trimestru, cea mai mare crestere dupa 2007. Productia industriei prelucratoare a urcat cu 1,6%, maximul dupa 1999. Totodata, activitatea din constructii a integistrat, in perioada aprilie-iunie, cel mai rapid avans de dupa 1963, de 6,6%.

Productia sectorului constructiilor a scazut in primul trimestru in principal din cauza vremii reci, noteaza Bloomberg.

Fondul Monetar International estimeaza ca economia britanica va creste cu 2,1% in 2011.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Comisia Europeană propune un pachet de 100 mld. euro pentru menținerea joburilor
Setari Cookie-uri