Irlanda: Programul de salvare se ridica la 45-50 mld. euro

Guvernul irlandez se pregateste sa nationalizeze Alliend Irish Banks si sa recapitalizeze Anglo Irish Bank pentru a pune capat crizei financiare, "nota de plata" a programului de salvare a celor mai mari banci locale ridicandu-se la 45-50 miliarde euro, transmite Bloomberg, arata Mediafax.

Costurile totale de "bailout" al celor doua institutii de credit s-ar putea ridica la circa 50 miliarde euro intr-un "scenariu de stres" la Anglo Irish, potrivit cifrelor prezentate de ministerul finantelor si banca centrala de la Dublin.

In scenariul de baza, estimarea scade la 45 miliarde euro, iar Allied Irish ar putea avea nevoie de pana la 3 miliarde euro.

Irlanda a investit 22,9 miliarde euro pana acum in recapitalizarea Anglo Irish Bank, dupa ce a nationalizat banca in ianuarie 2009.

Criza financiara din Irlanda a fost declansata de prabusirea pietei imobiliare, dupa un "boom" speculativ de 10 ani.

Costurile tot mai mari cu salvarea bancilor au determinat Standard & Poor's sa reduca ratingul Irlandei luna trecuta, iar costurile de imprumut ale statului au crescut.

Guvernul a recapitalizat sistemul bancar local cu circa 33 miliarde euro din 2009 pana acum. Anglo Irish ar putea avea nevoie de capital suplimentar de 6,4 miliarde euro, alte cinci miliarde euro fiind rezervate bancii in cazul unor pierderi neasteptate, a anuntat joi guvernul. Irish Nationwide Building Society ar putea avea nevoie de alte 2,7 miliarde euro.

Analistii noetaza ca cele trei miliarde de euro alocate suplimentar pentru Allied Irish Banks sunt o surpriza si ar putea creste participatia statului la banca la 90% din actiuni, descuranjand investitorii privati.

Ministrul Finantelor, Brian Lenihan, a anuntat totodata ca directorul operational al Allied Irish, Colm Doherty, va demisiona inainte de sfarsitul acestui an.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Setari Cookie-uri