Spania va deveni in decembrie liderul european in privinta transportului feroviar de mare viteza, cu o retea de peste 2.000 de kilometri, o performanta tehnologica generatoare de locuri de munca, insa foarte costisitoare pentru o economie aflata in criza, scrie Mediafax.
Reteaua feroviara de mare viteza a Spaniei va depasi in decembrie 2.000 de kilometri, dupa ce va fi deschisa cea de-a patra ruta, de 438 de kilometri, intre Madrid si Valencia. Spre diferenta, reteaua feroviara de mare viteza a Frantei are 1.900 de kilometri, iar cea a Germaniei are o lungime de 1.300 de kilometri.

La nivel mondial, Spania va fi intrecuta doar de China (peste 3.500 de kilometri) si Japonia (2.500 de kilometri).

In afara culoarului Madrid-Valencia, reteaua spaniola de transport feroviar de mare viteza mai include rutele Madrid-Sevillia (deschisa in 1992), Madrid-Valladolid (2007) si Madrid-Barcelona (2008).

Guvernul spaniol vede in extinderea infrastructurii feroviare "o arma contra crizei" si un mod de a elimina imaginea Spaniei de stat intarziat tehnologic, a declarat ministrul Transporturilor, José Blanco.

Constructia rutei Madrid-Barcelona a costat sase miliarde de euro. O calatorie intre cele doua orase va dura 90 de minute, fata de patru ore initial. Culoarul de transport sustine direct sau indirect 136.000 de locuri de munca, potrivit unui studiu al companiei de cercetare Accenture, care estimeaza la 3,6 milioane numarul pasagerilor transportati intr-un an.

Dezvoltarea trasportului de mare viteza va genera locuri de munca, bunastare, va reduce numarul mortilor pe aceasta ruta si este, totodata, favorabila mediului inconjurator prin limitarea poluarii, a adaugat Blanco.

Spania, cu 47 de milioane de locuitori, are un potential in privinta calatoriilor cu trenuri de mare viteza mai redus decat Franta sau Japonia. In prezent, unele rute feroviare spaniole concureaza indeaproape, in privinta numarului pasagerilor, cu liniile aeriene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri