Statul slovac a intrat in zona euro in ianuarie 2009 cu speranta de a beneficia de protectie in perioada crizei, dar a fost nevoit in schimb sa ajute tari mai bogate si a refuzat sa sprijine Grecia.

Sulik, sef al partidului Libertate si Solidaritate din coalitia aflata la guvernare, a criticat achizitia de obligatiuni suverane de catre Banca Centrala Europeana.

El a afirmat intr-un articol aparut in publicatia Hospodarske Noviny ca orice incercare de a folosi Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara pentru sustinerea Spaniei, care se afla intr-o situatie mai buna decat Grecia sau Irlanda, ar reprezenta un risc pentru euro.

"Este iresponsabil ca alte state sa cumpere obligatiuni ale unor tari indatorate, cu resurse euro, si apoi sa intre ele insele in dificultate", a aratat Sulik, co-autor al sistemului de impozitate unica introdus in Slovacia in 2002.

El considera, din acest motiv, ca Slovacia nu trebuie sa mai aiba incredere in liderii din zona euro si sa pregateasca un plan B, acesta fiind reintroducerea coroanei slovace.

Citeste si:

Slovacia, cel mai sarac stat din zona euro, a acceptat infiintarea Facilitatii de Stabilitate, dar a refuzat sa contribuie la sustinerea Greciei, fiind criticata de Comisia Europeana pentru lipsa de solidaritate.

"Pentru ca suntem o tara prea mica pentru a influenta semnificativ actiunile UE, trebuie cel putin sa protejam valorile create de poporul slovac", a scris Sulik.

Saptamana trecuta, ministrul de Finante Ivan Miklos a respins ideea emiterii de obligatiuni comune ale zonei euro si a spus ca nu isi poate imagina o uniune fiscala in randul statelor din regiune, asa cum propun unele state.

Niciun membru al guvernului de centru dreapta nu a propus inca un plan de iesire din zona euro.

Partidul condus de Sulik este al doilea ca marime din coalitie si detine in guvern portofoliul economiei.